5 zlatih pravil, da vam zima ne pride do živega

Foto: AVP
Foto: AVP
Ali veste, kaj vas lahko pozimi preseneti med vožnjo v bližini reke? In kaj bi vi naredili z volanom, da bi parkiran avto hitreje rešili z zasneženega parkirišča?
Oglej si celoten članek

Za vožnjo se začenja najbolj zahteven del leta. Večji del dneva vladajo razmere, kot je slabša vidljivost, temperature so nizke, ceste vlažne in spolzke. Še posebej v predprazničnem času se ljudem venomer mudi, kar je opazno tudi v obnašanju na cestah. In nato zapade še sneg.

Cestarji so tradicionalno priročen grešni kozel za vse slabo na cesti, vsi ostali vozniki razen nas prav tako. A vse to so le okoliščine. Škarje in platno – oziroma volan – je v vaših rokah. Pozimi mora vsakdo upoštevati dodatna pravila za varno in srečno vožnjo. Tudi zato, da bodo prazniki lepi in brez glavobola. Ali še česa hujšega.

1. Protitankovski ukrepi

Prvi pogoj za varno vožnjo je pripravljeno vozilo na zimo, tako z ustreznimi pnevmatikami kot vsemi potrebnimi tekočinami, delujočimi svetili in podobno.

Drugi pogoj je, da si vzamete več časa oziroma da se na pot odpravite prej. Predvidevajte, da je treba avto pred jutranjim speljevanjem še očistiti in da promet v povprečju poteka počasneje. Pred vožnjo preverite razmere na cestah. V ta namen so koristne aplikacije za vodenje z upoštevanjem trenutnih razmer v prometu.

Kratek povzetek priprave vozila na zimo v naslednji povezavi.

Zunanjost vozila mora biti v zimskih razmerah brezhibna, to zahteva tudi zakon. Preden speljete, morate očistiti morebiten sneg ali led z vetrobranskega in vseh ostalih stekel. Ne bodite kot tankist, ki ne vidi dogajanja okoli sebe!

Redno preverjajte delovanje in očiščenost svetil. Bodite vidni! Marsikateri avto se vozi praktično neviden skozi meglo, ker se tisti za volanom zanaša na avtomatski vklop luči v temi. Upoštevajte, da mora imeti večina vozil prižgane glavne luči. Meglenke uporabljate le po potrebi, zadnjo pa samo, če v vzvratnem ogledalu ne vidite luči vozila za seboj.

2. Enota za varnost so metri

Povečana varnostna razdalja je poleg spoštovanja hitrostnih omejitev v času zahtevnih razmer osnovno in najpomembnejše pravilo varne vožnje. Ste vedeli, da se na zasneženem in poledenelem vozišču lahko pot ustavljanja podaljša celo za osemkrat?

Foto: AVP Zaviranje

Pomembno je tudi, da poskrbite za zadostno bočno razdaljo ob morebitnem prehitevanju pešcev, ki so v zimskih razmerah pogosto na cestišču. Pazite, da ga ne poškropite s snežno brozgo.

3. "Ni prilagodil vožnje razmeram na cesti"

Tudi ko na cestah ni snega, ostanite oprezni na možnost poledice.

Izpostavljena območja, ki najhitreje poledenijo, so območja v senci, blizu jezer in rek, mostovi, nadvozi in križišča.

Če zapeljete na poledenel odsek, se predvsem izogibajte sunkovitim reakcijam. Nežno spustite plin, po potrebi zavijajte in zavirajte blago, a nič od tega hkrati!

Zaviranje na poledenelem vozišču zahteva večjo varnostno razdaljo, zavorna pot pa se bistveno podaljša, zato boste potrebovali precej dlje do ustavitve.

Nenadno zaviranje in zavijanje povzročita, da lahko pnevmatike izgubijo že tako zelo slab oprijem na cesti, s tem pa lahko vozilo zdrsi, kar je glavni vzrok za večino prometnih nesreč v zimskih razmerah.

VIDEO: Kako voziti pozimi

Foto: Profimedia Zimska nesreča gume

4. V snegu je manj vedno več

Preden speljete z zasneženega parkirnega mesta, očistite pot pred kolesi. To lahko storite z vožnjo naprej in nazaj po parkirnem prostoru, če pa je sneg globlji, je treba uporabiti tudi lopato.

Sprednja kolesa naj bodo usmerjena naravnost, saj bo to zmanjšalo možnost vrtenja koles v prazno.

Z rahlim pritiskom na plin brez vrtenja koles odpeljite s parkirnega prostora. Če boste pustili, da se kolesa zavrtijo, boste lahko obstali še globlje v snegu.

Za boljši oprijem na podlago lahko uporabite podlogo ali pa posujete pred kolesa nekaj hrapavega materiala, kot sta pesek ali sol.

Pospešujte zmerno in vozite v najvišji možni prestavi z zmanjšanimi vrtljaji motorja. Takrat bo oprijem pnevmatik boljši. Ko cestišče še ni očiščeno, ostanite na cestah z več prometnimi pasovi na pasu, ki je najbolj očiščen. Izogibajte se nepotrebnemu menjavanju pasov, saj je vožnja čez sneg med pasovi zaradi morebitnega zanašanja vozila nevarna. Če cesta ni bila očiščena, bo vožnja po tirnicah, ki so jih naredila druga vozila pred vami, pnevmatikam omogočila boljši oprijem z voziščem. Vozite premišljeno, ne izvajajte hitrih in sunkovitih gibov, ki bi lahko povzročili zdrs vozila.

VIDEO: Razlika med letnimi in zimskimi pnevmatikami

Foto: Profimedia Vreme, sneg in veter

Ko se približujete vzponu, najprej dobro opazujte, kako se obnašajo druga vozila in njihovi vozniki, ter držite zadostno varnostno razdaljo, da vam ne bo treba zavirati in se ustavljati. V primeru ustavljanja na poledenelem klancu bo vnovično speljevanje toliko težje.

V primeru spuščanja po klancu navzdol na poledenelem ali zasneženem vozišču, pred vrhom klanca, najprej upočasnite in se nato počasi, kakor lahko, peljite navzdol po klancu. Poskusite čim manj uporabljati zavoro na poledenelih strminah, če je potrebno nadaljnje zmanjševanje hitrosti, je priporočljiv rahel in počasen pritisk na stopalko za zavoro, saj bo to preprečilo izgubo nadzora nad vozilom in njegovo drsenje.

Še posebej tam, kjer to zahteva prometna signalizacija, v času sneženja obvezno uporabljajte verige­. Njihovo namestitev povadite doma.

Če obtičite v snegu in vam z različnimi predmeti, kot so lopata, pesek, podloga za boljši oprijem pri speljevanju, ne uspe pri speljevanju, je treba obleči odsevni jopič in kraj zavarovati z varnostnim trikotnikom ter poklicati vlečno službo. Če tega ne storite in vaše vozilo ovira promet, vam grozi visoka globa.

5. Ne tvegajte po nepotrebnem

Če je le mogoče, v času zimskih razmer čim več uporabljajte javni prevoz. S tem pripomorete, da bo na cestah manj vozil in manj stresa. 

In seveda – tudi v prazničnem času za volan vedno sedite le trezni.

Še več vsebin o vožnji v zimskih razmerah v posebni brošuri 

Foto: AVP Zimska vožnja

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.