Ali elektronski angeli varuhi res pomagajo zmanjšati število nesreč?

Foto: Ford
Foto: Ford
Mnogi še vedno menijo, da so asistenčni sistemi v avtu predvsem zapravljanje denarja. Statistika iz Velike Britanije pa kaže na merljive posledice.
Oglej si celoten članek

V Veliki Britaniji so objavili podatke o opremljenosti novih avtomobilov. Kar 67 odstotkov vseh na novo registriranih avtov v državi ima vsaj enega od naprednih asistenčnih sistemov, ki voznika opozarja na nevarnost.

Stopnja avtomobilov z modernimi pripomočki v Veliki Britaniji zadnja leta raste, čeprav je njihov trg novih avtov zaradi brexita doživel padec prodaje. Lani so jih prodali 2,5 milijona (za primerjavo, v Sloveniji okoli 80 tisoč).

Opozorilo strokovnjaka Ne lepite vinjete na sredino stekla

Skoraj 40 odstotkov prodanih vozil je imelo serijsko opozorilo na trk, še 27 odstotkov kupcev je za ta sistem doplačalo. 28 odstotkov vozil je imelo še naprednejši serijski sistem samodejnega zaviranja v sili (AEB), 25 odstotkov vseh kupcev pa je zanj doplačalo. Eno od oblik parkirne asistence (senzorji, kamera, asistent) je imelo skoraj 60 odstotkov prodanih vozil, zelo priljubljena sta še opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu in radarski tempomat.

Avto Mercedes ni dovolil povoziti Kim Džong Una

Še najmanj kupcev se je odločilo dokupiti sistem za mrtve kote, ki je sicer serijsko zelo redko vgrajen. 

Rezultati naprednejših avtov so vidni in merljivi, saj se je v zadnjih petih letih število nesreč na britanskih cestah zmanjšalo za kar 10 odstotkov, kaže analiza Združenja avtomobilskih proizvajalcev in prodajalcev. Velika Britanija sicer redno sodi med tri najbolj varne evropske države glede posledic prometnih nesreč. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.