Avto
1932 ogledov

Ali elektronski angeli varuhi res pomagajo zmanjšati število nesreč?

AEB sistem samodejno zaviranje Ford
Mnogi še vedno menijo, da so asistenčni sistemi v avtu predvsem zapravljanje denarja. Statistika iz Velike Britanije pa kaže na merljive posledice.

V Veliki Britaniji so objavili podatke o opremljenosti novih avtomobilov. Kar 67 odstotkov vseh na novo registriranih avtov v državi ima vsaj enega od naprednih asistenčnih sistemov, ki voznika opozarja na nevarnost.

Stopnja avtomobilov z modernimi pripomočki v Veliki Britaniji zadnja leta raste, čeprav je njihov trg novih avtov zaradi brexita doživel padec prodaje. Lani so jih prodali 2,5 milijona (za primerjavo, v Sloveniji okoli 80 tisoč).

Vinjeta Opozorilo strokovnjaka Avto Ne lepite vinjete na sredino stekla

Skoraj 40 odstotkov prodanih vozil je imelo serijsko opozorilo na trk, še 27 odstotkov kupcev je za ta sistem doplačalo. 28 odstotkov vozil je imelo še naprednejši serijski sistem samodejnega zaviranja v sili (AEB), 25 odstotkov vseh kupcev pa je zanj doplačalo. Eno od oblik parkirne asistence (senzorji, kamera, asistent) je imelo skoraj 60 odstotkov prodanih vozil, zelo priljubljena sta še opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu in radarski tempomat.

Mercedes Driving Tour Avto Mercedes ni dovolil povoziti Kim Džong Una

Še najmanj kupcev se je odločilo dokupiti sistem za mrtve kote, ki je sicer serijsko zelo redko vgrajen. 

Rezultati naprednejših avtov so vidni in merljivi, saj se je v zadnjih petih letih število nesreč na britanskih cestah zmanjšalo za kar 10 odstotkov, kaže analiza Združenja avtomobilskih proizvajalcev in prodajalcev. Velika Britanija sicer redno sodi med tri najbolj varne evropske države glede posledic prometnih nesreč. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.