Avto > Avto nasveti
5772 ogledov

Ne lepite vinjete na sredino stekla

Vinjeta Anže Petkovšek
Če vinjeto nalepite na sredo stekla, lahko to v veliki meri vpliva na varnost vozila. Enako velja, da tja ne prisesate raznih nosilcev za telefone in prenosne navigacije.

Svojo prigodo nam je izdal kar Mehanik leta Primož Rožnik, ki je nosilec za vzvratno ogledalo za boljši pogled na otroke na zadnjih sedežih prisesal na mesto pod kamero, ki je nameščena na vetrobranskem steklu avtomobila.

"Ob vožnji ponoči se mi je čudno zdelo, da avtomobil samodejno ne preklaplja med dolgimi in kratkimi lučmi,“ pravi Rožnik, po novem vodja izobraževanj v Avto Akedemiji v podjetju GMT. Rožnik priznava, da je prvič naletel na tak primer med svojim delom v mehanični delavnici.

Kamera predstavlja oči avtomobila

Glede na to, da kamere na vozilih postajajo "oči avtomobila,“ saj na podlagi zaznav kamere delujejo številni asistenčni sistemi v vozilih, tudi samodejno zaviranje v sili, Rožnik pravi, da se mu zdi pomembno seznaniti javnost, da naj pazijo, kam prisesajo nosilce za telefone, navigacijo in tudi vinjeto.

Mehanik leta 2016 Mehanik svetuje Avto Kako bi rabljen avto kupil mehanik leta Primož Rožnik

"To ne velja za vse avtomobile. Nekateri avtomobili imajo kamero zmontirano v ohišje in je postavljena na samo steklo. Problematični so sistemi, kjer je kamera malo oddaljena od stekla, kar pomeni, da lahko, če na sredino vetrobranskega stekla nalepimo vinjeto, do prekrivanja pogleda kamere na cesto in s tem nedelovanja elektronskih podpornih sistemov,“ pravi Rožnik.

Enako velja pri vožnji pozimi z zaledenelimi stekli. Če dobro ne očistimo vetrobranskega stekla in kamero prekriva led, potem napredni varnostni sistemi, ki delujejo na podlagi podatkov kamere na vetrobranskem steklu, ne bodo delovali.

Komentarjev 4
  • Protoncek 09:36 31.julij 2017.

    Kamera? Kakšna kamera? Zakaj se avtomatsko predvideva, da so vsi ljudje bogataši in imajo juhuju ohinsploh najnaj avtomobile z vsemi dodatki in elektroniko? V mojem je edina kamera tista na telefonu, pa še to samo takrat, ko ga imam s ...prikaži več seboj. Če pa že kupiš tak avto in si spotoma še mehanik leta...oh, ja... mene bi bilo pošteňo sram tole zgodbico dati v javnost... ne rečem, če bil kakšen nepoznavalec avtov. Ampak MEHANIK LETA...???

  • tudbognasvečnereši 21:58 30.julij 2017.

    Tole je pa res čisti BLA BLA.

  • Anton Slapnik 19:13 30.julij 2017.

    nakladanje na splošno ali brezplačna samoreklama...?