Avto
60 ogledov

Bulčeva v odprto vojno z vinjetami

Avtocesta EPA
Sedaj je tudi uradno, komisarka za transport Violeta Bulc se je nad Nemčijo zaradi njene uvedbe vinjet spravila s tožbo zaradi domnevnih kršitev pogodbe, ki združuje države EU.

Evropska komisija oziroma komisarka Violeta Bulc sta ves čas opozarjala, da utegnejo biti nemške vinjete zaradi modela, ki naj bi favoriziral nemške voznike napram tujim, sporne.

Danes pa je Bulčeva tudi uradno pričela postopek proti Nemčiji pred sodiščem Evropske unije. "Vinjetni sistem je lahko v skladu z evropsko zakonodajo le, če upoštava temeljne principe pogodbe o nediskriminaciji. V tem primeru pa imamo resne dvome glede na sprejeto nemško zakonodajo. Zato bomo zaradi zaščite evropskih državljanov ukrepali, da razčistimo te dvome," je povedala komisarka Bulčeva.

Vinjet verjetno leta 2016 še ne bo

Nemško vlado premierke Angele Merkel, ki zaradi preteklih konfliktov ni nikoli skrivala svojih antipatij do Bulčeve, pa je vztrajanje komisije očitno že pričelo najedati. Kot je po poročanju Nachrichten.at priznal pristojni prometni minister Alexander Dobrindt, čigar vztrajanju gre največ zaslug za uvajanja spornega modela, je vse manj možnosti, da bi v Nemčiji v skladu z načrtom uvedli vinjete že leta 2016.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 14:32 18.junij 2015.

    Pravilno. čeprav se Nemčija izgovarja, da je ceste sposobna sama vzdrževati brez pomoči državljanov, nihče ne more garantirati, da strošek vzdrževanja v celoti ne bo prelila na meddržavni tuji transport. Če uspe Nemčija, potem si to lahko privošči vsaka država ...prikaži več v EU. Slovencem, damo pol nižje cene vinjete. Tovorni tuji promet in osebni tuji promet pa nabijemo do cene vzdrzevanja. Pravilno Violeta.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:10 18.junij 2015.

    "je vse manj možnosti, da bi v Nemčiji v skladu z načrtom uvedli vinjete že leta 2016."Seveda Nemci bi šli z glavo skozi zid sam da dosežejo svoje.