Asfalt se zaradi vročine topi, znižali najvišjo dovoljeno hitrost

Foto: Epa
Foto: Epa
Izredno visoke temperature in težki promet - idealna kombinacija, da asfalt popusti. Lahko se zgodi tudi v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

V Nemčiji v nekaterih zveznih deželah cestarji zaradi visokih temperatur bijejo plat zvona. V deželi Saški so oblasti zahodno od Berlina na določenem delu autobahna, kjer običajno ni omejitev, hitrost znižali na le 100 km/h zaradi bojazni, da bi cestna površina na izpostavljenih mestih popustila in bi nastale nevarne izbokline. Takšno izkušnjo imajo namreč iz leta 2015. 

Foto: Epa Asfalt in vročina kolesnice poskodbe

Ali lahko temperature, ki so v Sloveniji še višje kot na severu Nemčije, podobne poškodbe povzročijo tudi na naših avtocestah in cestah? 

"Ne bi posploševal, Nemčija zna praviloma stvari delati zelo dobro," pravi Slovenko Henigman, predsednik Združenja asfalterjev Slovenije. "Lahko pa se je v kakem delu države, tudi zaradi drugačnih strokovnih filozofij neke dežele, zgodilo, da stvari niso šle v pravo smer."

Zdravje NIJZ svetuje, kako poslušati svoj center za termoregulacijo

Se kaj takšnega, kot se je v Nemčiji med vročinskim valom dogajalo pred tremi leti, lahko zgodi pri nas? "Zaenkrat ne vidim nevarnosti za kaj takšnega, a kaj se bo dogajalo v prihodnosti ob takšnem trendu naraščanja temperatur in prometa, ne vem," nam je pojasnil Henigman.

"V 90. letih prejšnjega stoletja smo imeli na naših cestah velike težav z deformiranjem asfalta, kar se je videlo predvsem po ustvarjanju kolesnic. Zato smo šli takrat pri razvoju in rabi asfalta v naši državi zavestno v uporabo zelo trdnih asfaltnih sistemov, ki se v primeru visokih temperatur ne deformirajo tako zlahka. Ampak če imamo več dni temperature okoli 35 stopinj, to pomeni, da imamo na asfaltu skoraj 60 stopinj Celzija, to pa je že zelo blizu meje zmehčišča asfalta."

Največja nevarnost za deformacije cestišča v vročem vremenu prinaša težek promet tovornjakov, še posebej, ker številni njihovi vozniki ne upoštevajo omejitve skupne mase na 40 ton. Zaradi stalnega naraščanja deleža tovornega prometa so slovenske ceste izredno obremenjene. "Treba bo zagotavljati zelo kvalitetne asfaltne sisteme, v ozadju katerih je veliko dela v laboratorijih in razvoju," pravi Henigman.

Foto: Epa Asfalt in vročina kolesnice poskodbe

"Treba je vedeti, da ogromno delamo na simulaciji obremenitev, torej odpravljanju kolesnic, preverjamo bitumne, njihovo togost, dolgotrajnost ... Ampak če gremo v preveč trdne asfaltne zmesi, potem na drugi strani tvegamo, da bo takšna plast ogrožena pozimi pri izredno nizkih temperaturah in bodo takrat nastajale na cesti razpoke," pojasnjuje stalno iskanje ravnotežja pri asfaltnih različicah za neko področje. 

Po besedah strokovnjaka za asfalt Bogdana Kočevarja iz podjetja VOC so najbolj obremenjeni odseki slovenskih avtocest in cest že prekriti z odporno zmesjo bitumna, ki hkrati ni prekrhek pri nizkih temperaturah. "Vseeno pa lahko na določenih odsekih pride v dolgotrajni vročini v kombinaciji s težkim prometom tudi do deformacij," se Kočevar strinja s Henigmanom.

Zdravje Največja napaka, ki jo v vročini delamo vsi

Predsednik asfalterjev Henigman je sicer dal še primerjavo slovenskega asfalta s tistim v okoliških državah. Po njegovih besedah Hrvaška sploh ni primerljiva z nami, ker ima na njihovih cestah precej manj tovornega prometa. Tako v Italiji kot Avstriji pa dajejo področju vzdržljivosti zgornje plasti ogromno pozornosti. V Avstriji na najbolj obremenjenih odsekih, kot je dunajska obvoznica, množično uporabljajo beton, v Italiji pa se veliko uporablja drenažni asfalt, ki ima še tudi veliko drugih prednosti, a tudi nekaj slabosti, med drugim ceno vzdrževanja. 

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:32 27. Junij 2019.

    Ni panike, ni vročine, dokler se asfalt te oprime gum, tako kot v Avstraliji, ko kamijonarji dobesedno odpeljejo asfalt s …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.