Avtodomi: Zaskrbljujoče novice

Foto: Gregor Prebil
Foto: Gregor Prebil
V teh dneh v Düsseldorfu poteka salon karavaninga, ki prinaša zaskrbljujoče novice.
Oglej si celoten članek

Industrija sicer beleži nekaj dobrih let in tudi pri ljudeh je želja po kampiranju močna, tako kot v drugih panogah pa tudi tu primanjkuje komponent, pa naj gre za osnovna  vozila ali sestavne dele, prodajna pričakovanja pa dušijo tudi visoke cene.

Popotnik Velikansko povpraševanje: Že zdaj so rezervirali mesta v proizvodnji za leto 2022

Foto: Gregor Prebil Potovanje z Rimorjevim avtodomom

V prvi polovici so namreč proizvajalci prodali za 12,2 odstotka manj novih bivalnih prikolic in avtodomov kot v enakem obdobju lanskega leta. Lansko leto je bilo sicer po prodaji rekordno. Posebno boleč je bil padec prodaje avtodomov, ki prinašajo visoke marže. Lani so jih registrirali le 40.985, kar pomeni 15,9 odstotni padec v primerjavi z letom pred tem. Divizija bivalnih prikolic je po drugi strani ostala stabilna in je dosegla celo 0,8-odstotno rast.

Test Test: Z drugačnim avtodomom na Dunaj

Težave zaradi dobave komponent

Za padec prodaje pa ni krivo zmanjšanje zanimanja med kupci, saj veliko novih naročil in dolge čakalne dobe navajajo na prav nasprotno. Razlog za to so predvsem počasne in včasih celo ustavljene dobave osnovnih vozil, ki ji izdelujejo pomembni proizvajalci lahkih gospodarskih vozil Stellantis, Ford in Volkswagen. Proizvajalci avtodomov se na zaostanke pri dobavi osnovnih vozil odzivajo s podaljševanjem dobavnih rokov in povečano proizvodnjo bivalnih prikolic.

Foto: Shutterstock Dopustniška prikolica

Poleg zaostankov pri dobavah komponent proizvajalce avtodomov bremeni tudi bliskovita rast cen osnovnih materialov in šasij. Strokovnjaki v Nemčiji ugotavljajo, da se je proizvodnja povprečnega avtodoma v zadnjih treh do štirih mesecih podražila za 20 do 25 odstotkov in proizvajalci skoraj nimajo drugih možnosti, kot da te podražitve prenesejo na končne kupce. Tudi morebitni popusti so stvar preteklosti, v nekaterih primerih pa morajo kupci celo plačati dodatek, da dobijo želeno vozilo. K temu pa svoje dodajo še višje obresti na kredite in rastoča inflacija.

Avto Najšibkejši člen v avtodomu pri trčenju

Več financiranja

Veliko kupcev se na novo situacijo odziva tako, da so bolj previdni pri nakupu in da se odpovedujejo posebno razkošno opremljenim različicam avtodomov. V nasprotju s prejšnjimi leti pa nakup avtodoma vse bolj financirajo tudi s krediti.

Če je bilo nekoč s pomočjo različnih oblik financiranj kupljenih okoli 20 odstotkov avtodomov, jih je danes že 50 odstotkov in težava prodajalcev je tudi, da ne vedo dobro, kako naj se s to novo težavo soočijo.

Avto Avtodom proti osebnemu avtomobilu: kaj se zgodi?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 13:03 26. Avgust 2022.

    Res, v tem norem svetu je sigurno najbolj zaskrbljujoča novica, da ni delov za sestavljanje avtodomov in prikolic. Noro!!!!

  • 10:03 26. Avgust 2022.

    S tem zapisom se pa nikakor ne morem strinjat. Kot tudi ne, da so avtodomarji smrt za turizem. Pri rezervacijah …

  • 08:28 26. Avgust 2022.

    avtodome je treba prepovedat. to je smrt za turizem. ti ljudje ne želijo plačat nič, zato ker imajo svojo bajto …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.