Avto > Kombinirana
9498 ogledov

Avtodom proti osebnemu avtomobilu: kaj se zgodi?

trk avtodoma in osebnega avtomobila AMZS
Pri AMZS so v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi izvedli preskus trka med avtodomom in osebnim avtomobilom, ki je pokazal, da je pri uporabi avtodoma potrebne veliko previdnosti.

Pri AMZS ugotavljajo, da so  bivalni kombiji, kot se imenujejo avtodomi do največje dovoljene mase 3.500 kilogramov, pri katerih je bivalni del vgrajen v obstoječo karoserijo lahkega dostavnika, v zadnjih letih v Evropi doživeli pravi razcvet. Trga takšnih počitniških vozil niti pandemija covid-19 ni preveč prizadela.

Potovanje z Rimorjevim avtodomom Kaj smo se naučili? Avto Prvič za volanom avtodoma. Kaj smo se naučili?

trk avtodoma in osebnega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Spletna anketa AMZS je lansko leto pokazala, da se Slovenci na počitnice še vedno najraje odpeljemo z avtomobilom, na drugem mestu priljubljenih počitniških prometnih sredstev  pa so avtodomi. Glede na zdravstvene omejitve in tveganja, ki jih prinaša trenutno obdobje, bi se njihova priljubljenost lahko še povečala, saj zagotavljajo določeno izolacijo. Zato se vsekakor postavi vprašanje, kaj se z njimi zgodi v prometni nesreči in kako varni so.

Tipični bivalni kombi

Za preskus je bil izbran bivalni kombi na osnovi fiata ducata z najbolj tipičnimi dimenzijami za to vrsto vozila, ki so ga obtežili v skladu s predpisano nosilnostjo, vsi potniki pa so sedeli ustrezno pripeti na sedežih, ki so bili opremljeni z varnostnimi pasovi. Na šestih metrih dolžine so bili tako skoncentrirani štirje sedeži, štiri ležišča in tovor do največje mase 600 kilogramov, za scenarij pa je bil izbran čelni trk z osebnim avtomobilom, karavanskim citroenom C5, na cesti zunaj naselja. Takšne nesreče sicer niso najbolj pogoste, so pa najbolj nevarne za potnike v obeh vozilih.

trk avtodoma in osebnega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Preskus je pokazal, da je za varno uporabo avtodoma potrebna tudi preudarna priprava na potovanje. Zato so za njihove uporabnike pripravili nekaj ključnih priporočil: težke in večje predmete vedno shranjujte čim bliže tlom, najtežje pa le v prtljažniku, kjer naj bodo pritrjeni z zateznimi trakovi, v visečih omaricah pa naj bodo le najlažji predmeti; med vožnjo v bivalnem delu naj ne bo nepritrjenih in nepospravljenih predmetov; pred vožnjo zapahnite predale in hladilnik ter izpraznite kaseto stranišča in posodo za umazano vodo; v kuhinji uporabljajte lahke kozarce in krožnike iz umetne mase ali kartona; med vožnjo ničesar ne pustite na kuhinjskih površinah, posodo pa dosledno pospravite v predale; pred vožnjo zložite jedilno mizo; pred nakupom ali najemom avtodoma preverite, kako varno in varnostno opremljeno je osnovno vozilo.

Avtomobila sta se zaletela s hitrostjo 56 kilometrov na uro, ki se je izkazala za prevelik zalogaj za njune mečkalne cone. Izkazalo se je, da sprednji del 3,5 tone težkega bivalnika ni zasnovan za učinkovito odvajanje energije naleta, močno pa je obremenil tudi prednji del skoraj pol lažjega osebnega avtomobila, zato so sile trka v obeh vozilih povzročile tudi precej hude poškodbe potnikov. V obeh vozilih bi lahko v kabino potisnjeni sklop pedalov močno poškodoval noge voznika. Ker je silovit udarec zlomil tudi podnožje sedežev v bivalnem delu, ki sta se zrušila, bi hude poškodbe glave in trupa lahko utrpela tudi potnika zadaj. V skrajnem primeru bi lahko odrasli potnik z glavo treščil v naslonjalo voznikovega sedeža. Sedežna skupina v drugi vrsti se je nasploh izkazala za problematični del bivalnika, saj gre za kompromis med bivalnim udobjem in potovalnimi zahtevami, ki od nje zahteva veliko prilagodljivosti.

Nevihta v avtu Ko šviga in treska Avto Kako z avtom pravilno ravnati v nevihti?

Nevarna kuhinja

Bivalna nadgradnja se je po drugi strani razmeroma dobro upirala silam trka. Izraziteje poškodovani so bili le kuhinjski elementi, ki so med seboj povezani le z lesnimi vijaki, zato se je zgodilo celo, da so se posoda in živila spremenila v projektile, ki so poleteli vse do voznikovega sedeža, poškodovano pohištvo pa je blokiralo tudi bočna drsna vrata. Pri odpiranju drsnih vrat, prav tako pa tudi voznikovih vrat v obeh vozilih, so si reševalci morali pomagati s pripomočki.

trk avtodoma in osebnega avtomobila | Avtor: AMZS AMZS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.