Avto
429 ogledov

Kako z avtom pravilno ravnati v nevihti?

Nevihta v avtu Profimedias
Predvsem poleti se v prometu pogosto znajdemo v nevihti. Kako pravilno ravnati, da bodo strele, močan veter in slapovi vode varno prešli? Odvisno je od vozila, avto se razlikuje od avtodoma, ta od motorja.

Morda se vam zdi, da že vse veste, a vseeno se lahko kdaj znajdete v vremenski situaciji, ko se zdi, da je narava ponorela in ko strele švigajo naokoli vas. Boste takrat ravnali preudarno in pravilno?

V avtu

Če vam na avtomobil ne pade ravno drevo, potem ste v njem med nevihto v enem najbolj varnih kotičkov. Zasluga gre obliki običajnega avtomobila, saj je narejen po principu Faradayeve kletke, ki razločuje električno polje in je zato imuna na udarce strel. A previdnost vseeno ne bo odveč. Med nevihto se izogibajte parkiranja na visokih mestih, seveda zaprite stekla in strešno okno, ni odveč, če še pravi čas odvijete tudi anteno, priporoča nemški avtoklub Adac.

V notranjosti ne smete prevažati kovinskih predmetov tako, da se dotikajo gole avtomobilove karoserije. K sreči so današnji avtomobili znotraj praviloma obloženi čez in čez.

A pozor - v zelo redkih primerih lahko strela trešči tudi v avto. Za potnike je sicer takrat najbolj nevaren blisk in grom, elektrika ne. 

V kabrioletu

Prva poteza je seveda, da zaprete streho. Nato tudi za kabriolete velja princip Faradayeve kletke, saj so znotraj strehe tanjši ali debelejši kovinski nosilci. Pri simuliranem udaru strele v kabriolet je sicer prišlo do vidnih posledic na strehi, a dejanski primeri, da bi bili ob tem poškodovani tudi potniki, niso znani.

Avtodomi

Pri tovrstnih vozilih je lahko več težav. Čeprav samo ogrodje lahko ščiti potnike podobno kot v avtomobilih, pa lahko pride do težav pri avtodomovih, ki so pretežno narejeni iz ojačanih steklenih vlaken. Pri premišljeno narejenih avtodomovih imajo strešni nosilci hkrati vlogo strelovoda. Seveda pa mora biti nosilec prek kabla povezan s tlemi. 

V primeru neurja je potrebno dobro zapreti vsa okna in vrata ter ostati stran od niše s posteljo (nad kabino). Zelo pomembno je, da se v tem času ne tuširate ter da odklopite 230-voltni kabel, saj obstaja nevarnost prenapetostnega udara. Kamper ne sme biti naslonjen na kakšen kovinski predmet, potniki naj se z glavami ne dotikajo strehe. Najbolj varen kotiček v primeru hude ure je predel v voznikovi kabini. Podobni nasveti veljajo za tiste, ki v kampu prebivajo v prikolicah.

Dvokolesa

Ker nimajo nobene zaščite, velja za kolesarje in motoriste isto kot za pešce: stran od izpostavljenih mest in visokih objektov ter dreves ter tudi od kakšnih strojev. Eno boljših in varnejših mest za vedritev ponujajo mostovi. Če vas zaloti na odprtem, se stisnite v počep z nogami skupaj. Kovinski dežnik? Zelo nepriporočljivo!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.