BMW prejel nagrado za najboljšo inovacijo leta

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
Pri specializirani nemški reviji CarIT podeljujejo nagrade za najboljše inovacije v svetu avtomobilizma. Letos je nagrada CarIT-Award 2016 pripadla BMW.
Oglej si celoten članek

Nemška revija CarIT je informativen medij, ki je namenjen ljudem, ki delujejo v sektorju povezane mobilnosti in vsem ljubiteljem novih tehnologij.

Vsako leto, od leta 2010 naprej, sestavljajo seznam najbolj inovativnih proizvajalcev in držav, ki se ukvarjajo s tehnologijami povezljivosti v avtomobilih. Na ta način je narejen seznam revolucionarnih tehnologij.

Med parkiranjem v avtomobilu ni voznika

Žirija storkovnjakov se je odločila, da za zmagovalca razglasi znamko BMW, oziroma njihov sistem parkiranja s pomočjo daljinskega ključa, ki so ga premierno predstavili v BMW serije 7. Test samodejnega parkiranja, ko vozniku ni treba sedeti v vozilu, ampak z vozilom upravlja kar izven njega, smo tudi sami preizkusili na testu BMW sedmice. Kako deluje v praksi si lahko pogledate tudi v našem videu tukaj.

Torej, kako deluje? Na ključu je zaslon, s katerim upravljamo na dotik in omogoča, da vozilo v vodenem postopku parkiramo tudi v ozka parkirna mesta in garaže, kjer bi se težko spravili iz avtomobila, če bi ga parkirali tako, da bi sedeli v njem.

Avtomobil lahko s pomočjo daljinskega ključa tudi pomaknemo ven iz parkirnega mesta ali garaže. Vse kar mora storiti voznik je, da vozilo parkira pod kotom 90 stopinj, tako, da se vozilo s potegom prsta po zaslonu ključa pomakne nazaj, oziroma naprej, brez zavijanja. Celoten postopek parkiranja spremlja voznik na zaslonu ključa, hkrati pa so mu v pomoč elektronski pripomočki (senzorji, sistem Park distance control). Voznik lahko vsakem trenutku zaustavi vozilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.