Bo ateca še naprej tako uspešna?

Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca Foto: Seat seat ateca
Seat je prenovil svojega križanca spodnjega srednjega razreda ateco, ki se je predvsem oblikovno uskladila z večjim bratom tarracom.
Oglej si celoten članek

Pri Seatu pravijo, da se je ateca, s katero so leta 2016 vstopili v tedaj še razmeroma svež razred športnih terencev spodnjega srednjega razreda, izkazala za zelo uspešen model, saj so jih prodali več kot 300 tisoč, zgolj leta 2019, torej lansko leto, pa jih je tekoči trak zapustilo skoraj 100 tisoč. Ateca torej z vsakim letom postaja bolj uspešna.

PREVERILI SMO Ali lahko 4 leta star avtomobil še tekmuje z novinci?

Foto: Seat seat ateca

S tem je tudi zastavila uspešno pot poznejšima športnima terencema v Seatovu ponudbi, manjši aroni in večjemu tarracu, in vsi trije skupaj so v Seatovi modelni ponudbi lani zasedli že 44-odstotni prodajni delež. Pri Seatu zato menijo, da bo ateca uspešna tudi v prenovljeni obliki.

PRIMA test Primerjali smo 9 športnih terencev

Uskladitev s tarracom

Zunanjo obliko atece so predvsem uskladili z novimi oblikovnimi smernicami katalonske znamke, ki jih je uvedel tarraco, sledila pa sta je tudi novi leon in cupra formentor. Spremembe so ji dodale predvsem bolj emocionalni značaj, ki ji ga je doslej morebiti glede na znamkino usmeritev nekoliko manjkalo. Izstopa predvsem, sprednji del z led razsvetljavo, malo manj pa to velja tudi za zadek. Oblikovne spremembe so ateci sicer dodale tudi 1,8-centmetrski dolžinski prirastek, sicer pa ostajajo mere bolj ali manj enake.

Izstopa nova različica opreme xperience, ki ji da bolj robustno terenski nastop in nadomešča dosedanjo različico xcellence, na voljo pa sta tudi športna ateca FR in »običajna« ateca SE.

Avto Seatov velikan nas je znal tudi prestrašiti

Foto: Seat seat ateca

Znotraj izstopa nekoliko preoblikovan volanski obroč, v boljših različicah opreme pa je na voljo tudi digitalni kokpit, ki se prikazuje na 10,25-palčnem zaslonu pred voznikom. Pri Saetu so nadgradili tudi infozabavni sistem, ki vključuje tudi vmesnik HMI (Human Machine Interface) in ga je mogoče upravljati preko 8,25 ali 9,2-palčnega za dotik občutljivega zaslona, ki so ga tudi malenkostno premestili.

Avto Seat je skrčil tarraca in ga križal z odhajajočim leonom

Hola Hola

Možno je tudi glasovno upravljanje, ki ga vzbudimo s pozdravom »Hola Hola«, polna pa je tudi povezava s pametnimi telefoni. Ateca je po novem opremljena s priključki USB tipa C, za nemoten stik s svetovnim spletom pa poskrbi tudi s povezavo preko vgrajene SIM kartice. Na voljo je tudi aplikacija SEAT connect app, preko katere lahko lastnik daljinsko nadzoruje in upravlja svoj avtomobil. S sodobnimi pričakovanji so uskladili tudi varnostne sisteme, s katerimi je ateca postala eden najbolj varnih avtomobilov, ki so trenutno na trgu.

Pod motornim pokrovom so na voljo sveži turbobencinski in turbodizelski motorji. Osnovni turbobencinski motor je 1.0 TSI z močjo 81 kilovatov, na sredi je štirivaljnik 1,5 TSI z močjo 110 kilovatov, najviše med bencinskimi pa je motor 2.0 TSI z močjo 140 kilovatov. Turbodizelska motorja imata oba delovno prostornino dveh litrov, saj so 1,6-litrskega opustili, razpolagata pa z močmi 85 in 110 kilovatov. Najmočnejša bencinski in dizelski motorja sta na voljo tudi s štirikolesnim pogonom.

Seatovi športniki Kako je Seat športnost razširil med množice

Foto: Seat seat ateca

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.