Tako vas bodo letos "lupili" v Bohinju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Obiskovalce Bohinja z vozili bo letošnjo sezono očitno dočakala novost - trimestna številka za kazni za prometne prekrške glede vožnje in parkiranja.
Oglej si celoten članek

Bohinjski občinski svetniki naj bi na današnji seji potrdili spremembe odloka o prometnem režimu na območju Bohinjskega jezera, ki ga je pripravila pisarna župana Franca Kramerja. Odlok o tem, kaj smejo in predvsem česa ne smejo početi voznika je že doslej veljal za zelo strogega, po novem bo še ostreje. Spremembe malenkostno razširjajo območje veljavnosti, po drugi strani pa "z namenom zmanjšanja prometa" na gozdni cesti od Stare Fužine proti Vojam in Vogarju ukinjajo ugodnosti brezplačne uporabe te ceste z letno dovolilnico, ki jo sicer lahko pridobijo lastniki objektov na območju celotne občine.

Trimestna številka za kakršnekoli kršitve parkiranja

Za desettisoče obiskovalcev Bohinjskega jezera pa je pomembno strožje sankcioniranje za napake pri parkiranju ali vožnji, saj želi občina kazni z dosedanjih 80 evrov dvigniti na kar 100 evrov. Že doslej je namreč v bližini jezera poleg vožnje prepovedano "parkirati izven parkirišč in drugih za to določenih mestih, zlasti ne na javnih zelenih površinah (zelenicah in parkih), kmetijskih zemljiščih, gozdnih površinah ter na dostopnih gozdnih in poljskih poteh".

Odlok o prometnem režimu pravi tudi: "Na območju občine Bohinj je dovoljeno parkiranje samo na urejenih parkirnih površinah, ki so označene s predpisano prometno signalizacijo."

Bohinjski odlok je bil že doslej precej bolj restriktiven, saj vas lahko tamkajšnji redar kaznuje za nekaj, kar drugod po Sloveniji ne velja za kršitev prometnih pravil. 

Te omejitve so precej strožje od tistih, ki jih predvideva Zakon o pravilih cestnega prometa v svojem 65. členu, saj ta pod določenimi pogoji dovoljuje celo parkiranje na cesti. Prav tako državni zakon odvisno od teže prekrška predvideva kazni 40 oziroma največ 80 evrov.

Ker pa občinski odlok ne specificira natančno različnih tipov kršitev parkiranja, kot to razlikuje omenjeni zakon, bi po takšnem prostem tolmačenju vsak avto, ki je parkiran izven namenskega parkirišča, lahko oglobili s 100 evri.  Po sprejetem bohinjskem občinskem odloku bi lahko nekdo 100 evrov plačal tudi tam, kjer bi v skladu z zakonom dobil globo "le" 40 evrov: na prehodu za pešce ali v njegovi bližini, na ali v bližini križišča, na vozišču zunaj naselja ...

Med drugim je dvig z 80 na 100 evrov globe predviden za tiste, ki bi brez soglasja parkirali na privatnih parkiriščih. Višja kazen je namenjena tudi pozabljivcem, ki so sicer pravilno parkirali in plačali parkirnino z listkom, a zamudili z njegovim podaljšanjem.

Foto: Saša Despot Slovenija 23.05.2013, placevanje parkirnine na parkomatu v garazni hisi pod Kong

Ista kazen bo lahko doletela tiste, ki bodo hodili izven obstoječih poljskih poti in pešpoti za dostop do obale Bohinjskega jezera. V njegovi okolici je že tako strogo prepovedana vožnja z motornim vozilom po nekategoriziranih cestah in poteh, tudi znotraj naselij.

Načrt občine je, da bi obiskovalci Bohinja odslej za parkiranje čim bolj uporabljali parkirišča, ki so so predvidena na obrobju naselij, za pot do samega jezera pa naj bi uporabili javni prevoz. 

Pri nas Uvajajo 70-odstotni popust za kazen

Ministrstvo: drugačne kazni lahko le tam, kjer jih zakon ni predvidel

Za mnenje o dvigu kazni prek tega, kar v osnovi za napačno parkiranje predvideva zakon, smo povprašali ministrstvo za infrastrukturo kot avtorja prometne zakonodaje. Slednje je v preteklosti že posredovalo zaradi preveč lakomnih občinskih oblasti. Tako so leta 2010 na ministrstvu delno obrzdali ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je na kar 200 evrov dvignil kazni za napačno parkiranje na določenih površinah.

Na ministrstvu pravijo takole: "Zakon o pravilih v cestnem prometu je veljaven za vse deležnike v RS in ga je potrebno dosledno spoštovati. Občina lahko predpiše kazni za napačno parkiranje le v delih, ki niso izrecno določeni v zakonu (na primer parkiranje na zelenici), v nasprotnem pa ne. V takem primeru bo ministrstvo, kot je tudi siceršnja praksa, ustrezno reagiralo v skladu z zakonom."

nič več zastonj Nove ulice, kjer bo parkiranje treba plačevati

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 41

  • 09:41 19. Februar 2018.

    "Tražim posao,a molim boga,da ga ne nađem" ali pa "bio bih jeben,ali da mi ne uđe",na to me spominja ta …

  • 07:50 16. Februar 2018.

    V TNP je ogromno naravnih virov za gradbeni material. Kako pričakujete, da bomo bohinjci živeli od tega, če ves ta …

  • 22:46 15. Februar 2018.

    Saj bo prišel cesar Tonček, pa bo vse vredu :-)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.