Avto
13154 ogledov

Uvajajo 70-odstotni popust za kazen

Parkiranje Gregor Prebil
V tem mestu bo nadzor nad parkiranimi vozili opravljala še ena služba, a hkrati kršiteljem ponujajo zanimiv odpustek, ki bi ga bili v marsikaterem drugem mestu zelo veseli.

Kranjska oblast želi na različne načine poživiti mestno jedro in privabiti obiskovalce, ki so se četrtemu največjemu slovenskemu mestu doslej izogibali. V preteklih letih je bilo kar nekaj storjenega na področju urejanja prometa, med drugim je Kranj po zgledu Ljubljane uvedel sistem izposoje koles in se priključil mreži izposoje električnih vozil. Precej pa so zaostrili politiko, koliko in katerim vozilom dovolijo v staro mestno jedro, kar je povzročilo tudi veliko nejevolje, še posebej ker parkirišč v okolici središča ni na pretek. 

V skladu z novim občinskim odlokom glede cestnega prometa pa sedaj stopa v veljavo novost glede nadzora, saj bodo poleg redarjev občinskega redarstva, ki so bdeli nad plačilom parkirnin, odslej to lahko počeli tudi nadzorniki parkirišč, ki sicer spadajo pod okrilje Komunale Kranj, upravitelja tamkajšnjih javnih parkirišč. Gre torej za podobno ureditev, kot je v veljavi že v Ljubljani. 

Radar Tu bodo kaznovali Avto V Kranju konec ujčkanja voznikov

Osem dni vas bodo še počakali

Nadzorniki parkirišč sicer ne bodo imeli pristojnosti neposrednega začetka uradnega prekrškovnega postopka, lahko bodo na redarstvo le podali predlog za njegov začetek. Kazen za napačno parkiranje je sicer glede na zakon 80 evrov (40 evrov za "polovičko").

Da pa bi bilo slabe volje pri voznikih manj, uvajajo v Kranju zanimivo posebnost: voznikom, ki ne bodo plačali parkirnine ali pa jo bodo pozabili podaljšati, bodo po novem namesto globe v prvih dneh prekrška omogočili plačilo celodnevne parkirnine za 12 evrov.

"Uporabnik, za katerega je bilo ugotovljeno, da nima plačane parkirnine in ga je nadzornik obvestil, da bo zoper njega uveden predlog za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine, lahko v osmih dneh od prejema obvestila o neplačilu parkirnine na vozilu plača parkirnino v višini 12 evrov. V primeru plačila zneska celodnevne parkirnine nadzornik ne poda predloga za začetek postopka o prekršku zaradi neplačane parkirnine," so pojasnili na MOK.

Parkomat Slovenija Parkirnino v Ljubljani bo treba plačevati dlje

Sicer pa je v Kranju mogoče parkirati na javnih parkiriščih tudi prek SMS-a, že prihodnji mesec pa nameravajo uvesti zastonjsko prvo uro parkiranja za vse, ki bodo v kateri od trgovin oz. poslovnih objektov v ožjem mestnem jedru opravili nakup v določenem znesku. Na marsikaterem kranjskem parkirišču že sedaj velja režim, da je prva ura parkiranja brezplačna, sicer pa vsaka ura stane 0,60 evra.

Dela na področju prometa sicer v Kranju še nekaj časa ne bo zmanjkalo. Najbolj aktualno je vprašanje reševanje vsakodnevnih prometnih konic na relaciji Kranj - Šenčur, saj obstoječe enojno krožno križišče na Primskovem in klasična dvopasovnica med mestom in avtocesto ne zmoreta požirati vozil.

Parkiranje invalidi Avto Kako smo z nekaj kliki tudi sami postali invalid

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • NeAnonimni 12:35 01.februar 2018.

    S plačljivimi parkirišči odganjate obiskovalce, zdaj bi jih pa privabljali s popusti na parkiranje.. xD

  • Avatar Leon
    Leon 10:00 01.februar 2018.

    Kranjske redarske zdrahe ne poznam !Se pa dogaja, da redarji v glavnem izvajajo svojo avtoriteto in ne znajo oceniti kdaj je potrebna kazen in kdaj samo opomin ali pogovor !

  • Papaja Popi 09:00 01.februar 2018.

    V Kranju bi morala biti popolna zapora prometa za vse od 9 - 18 ure popoldne, brez izjeme. Ne pa da se je treba umikati avtomobilom. Kdor pa je projektiral krožišče na Primskovem, pa bi ga morali obesiti za jajca ...prikaži več na sredini krožišča, da bi lahko vsak pljunil na njega.