Avto
18129 ogledov

Kako smo z nekaj kliki tudi sami postali invalid

Parkiranje na invalidih Bralka
Športni ferrari, v katerega lahko normalno zleze le atletska postava, s parkirno karto za invalide? Bližnjica do statusa invalida je enostavna.

Po naši objavi o ferrariju na parkirišču za invalide pred trgovskim centrom v Ljubljani smo prejeli še dodatne fotografije naših bralcev, saj uporabnik prestižnega športnega avta očitno redno izkorišča možnost zanj udobnega parkiranja na širših in načeloma vedno prostih parkiriščih tik ob vhodih v stavbe. Pri tem ima pod vetrobranskim steklom kartico, ki po obliki in vsebini spominja na uradno parkirno karto za invalide, kot jo določa ustrezni pravilnik.

Čeprav je v Sloveniji v preteklosti že obstajala invalidna oseba, ki je imela posebej prilagojen ferrari, pa se v primeru ferrari californie ljubljanskega registrskega območja, ki po prestolnici parkira na mestih, rezerviranih za invalide, poraja upravičen dvom o tem, ali je njegov uporabnik (lastnik?) resnično invalid.

Po naših informacijah namreč iz in v avtomobil skače mladenič, ki daje vse drugačen vtis kot pa to zahtevajo pogoji za pridobitev parkirne karte za invalide:

  • osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60-odstotno telesno okvaro,
  • osebe z multiplo sklerozo,
  • osebe z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30-odstotno telesno okvaro,
  • težko duševno prizadete osebe, ki jim je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb,
  • osebe, ki imajo najmanj 90-odstotno telesno okvaro zaradi izgube vida in
  • mladoletne osebe, ki so težko telesno ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju.

Policija je lani ugotovili tri zlorabe parkirne kartice za invalide, leta 2016 pa nobene.

S policije so na naše vprašanje, ali so opravili poizvedbo glede upravičenosti uporabe parkirne karte voznika rdečega športnika, odgovorili, da zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Na vsak način pa imajo vse podatke pri sebi, saj smo jim preposlali fotografije z nezakritimi registrskimi tablicami.

Invalidi Grdo! Avto To je voznik, ki je parkiral na mestu za invalide!

Policija je sicer pojasnila, da so lani ugotovili le tri zlorabe parkirne kartice za invalide, leta 2016 pa nobene. 

Ferrari, parkiranje na invalidih | Avtor: Bralka Bralka

Tistim brez vesti bo vzelo pol ure

Takšnim brez moralnih zadržkov se ni težko pretvarjati, da imajo pravico uporabljati parkirno karto za invalide. Na spletu je splošno dostopen vzorec parkirne karte in z nekaj osnovnih veščin ter klikanja ni težko ustrezno prilagoditi napisov na njej ter jo plastificirati. Več kot dovolj za odganjanje "tečnežev", še posebej, ker sta karta in pravilnik o njeni uporabi trenutno zastavljena tako, da karte sploh ni obvezno obračati na tisto stran, kjer so podatki uporabnika z njegovo fotografijo.

Parkiranje invalidi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Parkiranje invalidi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Po podatkih ministrstva za infrastrukturo je trenutno v Sloveniji veljavnih 23.374 parkirnih kart za invalidne osebe. Tehnični pravilniki za parkirišča določajo, da je potrebno za funkcionalno ovirane osebe na vsakih 50 parkirišč zagotoviti vsaj eno parkirno mesto za invalide. Takšno mesto mora imeti poleg ostalih prilagoditev najmanj 1,2 metra prostora do drugega vzporednega parkirnega mesta.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • matermila 07:11 15.januar 2018.

    S policije so na naše vprašanje, ali so opravili poizvedbo glede upravičenosti uporabe parkirne karte voznika rdečega športnika, odgovorili, da zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. Odgovoriti z DA ali NE,ne bi bilo proti določilom o ...prikaži več proti določilom o varstvu os.podatkov.Verjetno je odgovor NE.Če pa je odgovor DA,pa ima voznik tega avta pravi priimek,ki se ga ne sme omejevati,pa čeprav on omejuje pravice invalidov.Toliko o prvorazrednih in drugorazrednih d

  • tudbognasvečnereši 19:37 14.januar 2018.

    Tudi meni tak nastop lastnika ni všeč, ampak debili so pa policaji ker ga ne znajo (NE SMEJO-NOČEJO) prekontrolirat. Made in SLO.

  • pikijakob 18:51 14.januar 2018.

    Prizadet debil tukaj je trgovec ki je parkinge zožal iz 2,5m širine na manj kot dovoljuje zakon. Že leta 79 je bil standard 2.5m, rudnik ljubljana je rekorder v širini-2.1m.