Avto
44273 ogledov

Najdražji avtomobili, ki so dobili slovenske tablice

Registrska tablica Andrej Leban
Tudi pri prestižnih avtomobilih, ki jih kupujejo Slovenci, prevladujejo športni terenci. Slovenske tablice je lani dobil tudi ferrari california, veliko je porschejev, med statistiko, ki smo jo prečesali se najde še kakšna eksotična znamka.

1. julija leta 2012 je država za avtomobile s pogonskim motorjji večjim od 2500 kubičnih centimetrov uvedla t. i. davek na luksuz. Gre za dodatni davek, ki je močno podražil prestižna vozila.

Tako se je takrat na primer porsche panamera turbo S s 405 kilovati in 4,8-litrskim motorjem podražila za več kot 20.000 evrov, kar se na voznem parku s slovenskimi registrskimi oznakami odraža še danes, ko je krize glede na število prodanih in registranih vozil pri nas konec.

BMW i3 in i8 spletni nakupi Avto Prodaja avtomobilov preko interneta

Eksotike malo

Ob pregledovanju statistike nas ni presenetilo, koliko dragih avtomobilov ima slovenske tablice. Slovenci sicer vozijo tudi zelo drago eksotiko, kot so aston martin in podobne eksotične znamke, a boste take avtomobile le redko videli s slovenskimi tablicami.

Ferrari california | Avtor: FURS FURS

Slovenci, ki kupujejo taka eksotična vozila, so v preteklosti našli svoj kanal, s pomočjo katerega privarčujejo tudi več deset tisoč evrov. Primerov, ko je avtomobil prodan v Sloveniji, registriran pa v tujini, je običajno skoraj polovica ali pa še kakšen več. Vse strožjim evropskih zakonom so se v zadnjih letih prilagodili tudi proizvajalci avtomobilov, ki izdelujejo vse manj potratne in ekološko sprejemljivejše agregate, ki jih vgrajujejo tudi v večja, luksuzna vozila. To pomeni, da lahko tudi v večjih športnih terencih najdemo štirivaljnike, predvsem pa šestvaljne motorje, ki so bistveno cenejši od osem in več valjnih motorjev. In prav šestvaljniki in štirivaljniki prevladujejo tudi v statistiki v Sloveniji registriranih prestižnih avtomobilov, ki jo pripravlja Sekcija za motorna in osebna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

mustang | Avtor: Ford Ford

In teh se je s slovenskimi registrskimi označbami lani nabralo ogromno. Pri čemer je treba upoštevati, da je veliko med njimi tudi kratkoročnih registracij, vozil namenjenih točno za določene dogodke, testnih vozil ... 

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Slovenija S podaljšanjem registracije zamudi četrtina

Slovenci najbolj norijo za dragimi terenci

Tako je od novembra 2016 do novembra 2017 slovenske registrske oznake dobilo 85 luksuznih limuzin, največ BMW serije 7, več kot 50, sledijo pa mercedes razreda S (12), kar 11 je bilo porsche panamer in po štirje audiji A8 (kmalu k nam prihaja nova generacija) ter jaguarji XJ.

Ukradeni porsche panamera | Avtor: PMP Obrežje PMP Obrežje

Največ slovenskih tablic so dobili prestižni terenci. Tudi tu prevladuje BMW z največjo floto vozil. Statistika razkriva, da je bilo registriranih 193 vozil BMW X5, 119 BMW X6, 81 audijev Q7, 39 mercedesov GLE in 18 kupejevskih različic modela GLE, 38 volvov XC90. Porsche cayennov je bilo 15, pa pet maseratijev levante, celo dva mercedesova legendarna G-ja (letos prihaja v prodajne salone nova generacija), našteli smo še štiri mercedese GLS in 15 lexusov RX. Land Rover je registriral štiri range roverje in sedem velarjev. Tudi tri Toyotine orjake land cruserje smo našteli in pet električnih tesel model X. Tudi pet tesel model S je bilo registriranih pri nas.

Elon Musk in tesla model X SLOVENSKE TABLICE Avto Registracije vozil junija v Sloveniji: Tesla X, ferrari californija, porscheji 911 ...

Tesla model X | Avtor: Tesla Tesla

Slovenske registrske oznake je dobilo tudi nekaj športnih avtomobilov, na primer 11 ford mustangov, prav tako enajst porschejev 911, po sedem mercedesov SLC in porschejev 718 ter šest audijev TT. Našel se je tudi en nissan 370 Z, pa alfa romeo 4C, chevrolet camaro in celo lotus elise. No, pri nas pa je bila registrirana tudi ena ferrari california.

FURS Pretihotapljeno! Slovenija Dacarji prodajajo za sto tisočakov luksuza
Komentarjev 9
  • ElPatron 16:37 06.januar 2018.

    zanimiva a nerealna študija... pa preverte te iste luksuzne avte razne poršeje merčke ferrarije ... ki imajo Slovaško registersko tablico v njih pa vsi slovecni. Naša politika sama sebi pljuva v skledo in izganja uspešne mlade podjetnike

  • branko04 11:53 05.januar 2018.

    Od kdaj pa je Ford Mustang med najbolj dragimi avtomobili? Kr neki....

  • tudbognasvečnereši 11:31 05.januar 2018.

    Kje pa so inšekcijske službe, da bi malo povprašale lastnike teh avtov, o izvoru denarja za nakup ali za liiznig. Stavim da se jih nihče ne upa vprašat,ker bi potem sami imeli probleme.