Capljamo daleč za drugimi

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Slovenija med najslabšimi evropskimi državami glede zmanjševanja izpustov iz pogonskih goriv.
Oglej si celoten članek

Dobavitelji goriv v EU ne zmanjšujejo količine goriv, ki povzročajo velike izpuste, v zadostnem obsegu, da bi do leta 2020 dosegli ciljno zmanjšanje v višini šest odstotkov v primerjavi z letom 2010, kažejo najnovejši podatki Evropske okoljske agencije (EEA). Na področju prometa se tako kaže premalo napora za izboljšanje stanja, poroča STA.

Kot kažejo podatki do leta 2018, ki jih je pred nekaj dnevi objavila EEA, se je intenzivnost izpustov med letoma 2010 in 2017 zmanjšala za 3,4 odstotka in ni dosegla okvirnega cilja pri zmanjšanju za štiri odstotke. Med letoma 2010 in 2018 pa se je zmanjšala za 3,7 odstotka, in sicer predvsem zaradi povečane uporabe biogoriv.

Preboj Študenti izdelali napravo, ki bo verjetno serijska na vseh vozilih

Finska in Švedska sta edini državi članici, katerih intenzivnost teh izpustov se je zmanjšala za več kot šest odstotkov. Razlog je ta, da imajo goriva za cestni prevoz relativno visok delež biogoriv (osem odstotkov na Finskem in 23 odstotkov na Švedskem), saj imajo uporabljena biogoriva razmeroma nizke intenzivnosti emisij.

Članici EU, ki sta med letoma 2010 in 2018 najmanj zmanjšali intenzivnost izpustov iz goriv, sta bili Hrvaška in Estonija. Hrvaška jih je zmanjšala za 0,1 odstotka, Estonija pa le za 0,9 odstotka. 

A tudi Slovenija je glede na podatke iz preglednice daleč zaostala za cilji in se uvršča med najslabše države po napredku.

Foto: EEA Izpusti

Promet prispeva več kot 25 odstotkov izpustov toplogrednih plinov v EU in pomembno prispeva k podnebnim spremembam. Zmanjšanje teh izpustov je tako ključnega pomena za uresničitev ambicije, da bi bili do leta 2050 brez neto izpustov toplogrednih plinov, kot to določa evropski zeleni dogovor, so spomnili v EEA.

A doseganje cilja glede izpustov toplogrednih plinov iz goriv za promet ostaja problematično za večino držav članic EU. Te tako niso na poti, da bi do leta 2020 dosegle zastavljeni cilj, opozarjajo v agenciji.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:59 23. November 2020.

    Objavite ponovno še ćlanek kakšno škodo delajo biogoriva.!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.