Avto
23066 ogledov

Študenti izdelali napravo, ki bo verjetno serijska na vseh vozilih

Naprava proti emisijam James Dyson Award
O škodljivih emisijah delcev, ki jih pnevmatike izpuščajo med vožnjo, se je doslej vse premalo govorilo. Saj zanje ni bilo pravih rešitev.

Skupina študentov iz Kraljevega kolidža iz Londona in Kraljevega umetnostnega kolidža je izdelala napravico, ki je sposobna ob pomoči statične elektrike zbirati odpadne delce, ki jih pnevmatike proizvajajo med vožnjo. Napravico je mogoče namestiti na kolesa, po zagotovilih ekipe pa zmore zbrati do 60 odstotkov vseh delcev iz okoliškega zraka. Ob tem izkorišča različne zračne tokove, ki jih povzroča vrteče se kolo. 

Martin Rigler Črni ogljik v Ljubljani Avto Črni ogljik v Ljubljani: Zanimivi rezultati med karanteno covid-19

Študenti so za svoj izum prejeli nagrado Jamesa Dysona, slavnega izumitelja, ki s posebnim skladom spodbuja nove talente po vsem svetu. Letos je sodelovalo 1.700 mladih inovatorjev iz 27 držav. Na koncu se je žirija odločila prav za zbiratelja delcev pnevmatik, saj jih je po besedah ene od članic žirije Felicity Furey navdušila preprostost naprave in efekt "kako, da se doslej tega ni še nihče spomnil".

Emisije delcev zaradi pnevmatik so za človeško telo celo do tisokčkrat nevarnejše kot pa emisije izpušnih plinov, kažejo raziskave. Samo v Evropi na leto nastane pol milijona ton delcev.

Električna vozila bodo emisije le še poslabšala

Medtem ko veliko poudarjamo emisije pogonov pri vozilih, pa se precej manj govori o drugih škodljivih emisijah, ki jih vozila proizvajajo, recimo emisije zavor, emisije pnevmatik ... Vsakič, ko avto pospeši, zavije skozi ovinek ali zavira, se ustvarjajo emisije delcev PM2.5, ki se nato širijo po zraku. Gre za zelo majhne delčke, ki lahko zaidejo v človeška pljuča z dihanjem ali pa pridejo v telo prek prehrambene verige. V telesu škodujejo zdravju.

Skoraj vsi učenci, pri katerih so potrdili prisotnost virusa nove gripe, so se ž Slovenija Avto Dokazi, kako neekološki so starši s prevozom otrok

Kar 50 odstotkov vseh delcev PM2.5 povzroča cestni promet, prihod električnih vozil pa tega problema ne bo rešil, opozarjajo strokovnjaki. Nasprotno, nekateri svarijo, da se bo stanje samo še poslabšalo, saj so električna vozila težja in zato še hitreje obrabaljajo pnevmatike. Do leta 2030 naj bi tako emisije pnevmatik znašale že 10 odstotkov vseh izpustov na svetu.

Ujete delce je mogoče znova uporabiti v reciklaži, iz njih je na primer skozi krožno ekonomijo mogoče narediti črnilo.

Zelo verjetno je torej, da bodo imela vozila v prihodnosti serijsko nameščene lovilce delcev.

Naprava za lovljenje emisije pnevmatik | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ode 19:40 21.september 2020.

    Sedaj pa brez heca: na trošijo se samo gume, ki se spreminjajo v prah ampak tudi asfalt, to je katran - bitumen, pridobljen iz nafte in primesi v njem, ki jih dodajo, da dosežejo potrebne lastnosti.

  • ode 19:35 21.september 2020.

    Prvi april bo drugo leto že 31. marca, ker je letos prestopno leto in zaradi posebnih položajev lune ob letošnjem pomladnem in jesenskem ekvinokciju, kar se zgodi vsakih nekaj 100 let.

  • Avatar Dolliolla
    Dolliolla 00:29 21.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu >>> www.Sextis.fun