Avto
741 ogledov

Pred petimi leti se je avtomobilizem spremenil za večno

Emisije EPA
Danes mineva pet let, odkar je prišlo do izbruha največjega škandala v svetu avtomobilizma, ki je pahnila nemškega avtomobilskega giganta v veliko krizo, a po drugi strani pospešila prehod na električno mobilnost.

Natanko pred petimi leti je ameriška okoljska agencija EPA javnosti razkrila Volkswagnovo goljufanje na testih izpušnih plinov, iz katerega je izbruhnila afera dieselgate. Škandal, ki je vplival na celotno avtomobilsko industrijo, je nemškega avtomobilskega proizvajalca stal na desetine milijard evrov, postopki pa še vedno potekajo.

Volkswagen znak Ogromna kazen Avto Volkswagen se lahko veseli kazni v višini milijarde evrov

V začetku septembra 2015 je Volkswagen agenciji EPA stran od oči javnosti priznal, da je goljufal na okoljskih testih. Motorje približno 11 milijonov dizelskih avtomobilov, prodanih po vsem svetu, je opremil s programsko opremo, ki je zaznala fazo testiranja in v tem primeru znižala škodljive izpuste motorja.

Volkswagen dieselgate | Avtor: Profimedia Profimedia

Hitro so spoznali, da gre za afero vseh afer

Če so tako predstavniki družbe kot preiskovalni organi sprva menili, da bo zadeva rešena dokaj hitro in brez večje pozornosti svetovnih medijev, se je kmalu izkazalo, da gre za eno največjih afer v avtomobilski industriji vseh časov.

Zadeva je hitro prišla v ospredje pozornosti mnogih medijev, sledile so tožbe in odškodninski zahtevki. Nemško sodišče je maja letos odločilo, da bo moral Volkswagen kupcem, ki so bili prizadeti v aferi, plačati odškodnino. Če pa bodo kupci želeli vračilo kupnine, bodo morali upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre.

Volkswagen dieselgate Avto Brez posodobitve spornega dizla ne bo registracije

Tožbe tudi v Sloveniji

Za tožbo proti Volkswagnu so se odločili tudi nekateri slovenski kupci njegovih dizelskih vozil. K skupinski tožbi, ki jo je leta 2018 prek nemške družbe Financialright vložila Zveza potrošnikov Slovenije, je pristopilo okoli 6000 slovenskih potrošnikov. S tožbo zahtevajo povrnitev kupnine za vozilo v zameno za njegovo vračilo. Postopek še traja; če ne bo uspešen, potrošniki ne bodo imeli stroškov.

Emisije | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Poleg odškodninskih zahtevkov so Volkswagnu v mnogih državah naložili tudi globo zaradi goljufanja oz. zavajanja. Skupni stroški za koncern, povezani z afero, so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa tako doslej dosegli okoli 32 milijard evrov.

hrvaška policija Avto Na meji s Slovenijo prijeli bivšega direktorja VW

Goljufanje Volkswagna pa je vplivalo tudi na celotno avtomobilsko industrijo. Od septembra 2018 so tako vsi avtomobili podvrženi testiranjem v realnem okolju, torej na cestah in ne v laboratorijih. To predstavlja veliko razliko glede na dosedanje postopke, od proizvajalcev pa terja razvoj novih, še učinkovitejših in čistejših motorjev.

VW ID.3 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Volkswagen dieselgate Dieselgate Avto VW pojasnil, koliko je izplačal posameznike zaradi afere dieselgate

Pospešitev elektrifikacije

Če je afera dieselgate Volkswagen po eni strani pahnila v največjo krizo v njegovi zgodovini, pa je po drugi pospešila njegov prehod na električno mobilnost, ki bi bil po mnenju analitikov v nasprotnem primeru počasnejši. Mnogi sicer menijo, da je nemški velikan večji poudarek električni mobilnosti še vedno začel namenjati prepozno. Pospešek pri prehodu na bolj trajnostne pogone je afera dala tudi mnogim drugim avtomobilskim proizvajalcem.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.