Avto
4464 ogledov

Volkswagen se lahko veseli kazni v višini milijarde evrov

Volkswagen dieselgate
Volkswagen je dobil kar milijardo evrov kazni in zraven bržkone dejal: "Dobro je!"

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen je pristal na plačilo milijarde evrov kazni, ki jo je zahtevalo nemško tožilstvo po razkritju goljufanja na testih izpušnih plinov. "Volkswagen je sprejel kazen in priznal svojo odgovornost," so v sredo sporočili iz nemškega avtomobilskega proizvajalca.

Gre za najvišjo kazen za Volkswagen na evropskih tleh zaradi afere Dieselgate in eno najvišjih kazni, ki jo je nemško tožilstvo doslej zahtevalo od nemških podjetij. Volkswagen je na plačilo kazni pristal skoraj tri leta po razkritju, da so pri več kot 11 milijonov dizelskih avtomobilov omogočili goljufanje na testih izpušnih plinov, poroča STA.

S plačilom kazni se bodo za nemški koncern v Nemčiji končali postopki preiskav regulatorjev. "S priznanjem odgovornosti za dizelsko krizo smo storili tudi velik korak k temu, da jo prebrodimo," so dodali v Volkswagnu, kjer upajo, da se bodo s tem v Nemčiji končali tudi drugi pravni postopki proti družbi in njenim podružnicam.

Dizel | Avtor: Profimedia Profimedia

Lahko bi bila še precej višja

Višina kazni je ogromna, a analitiki so prepričani, da so pri koncernu lahko zelo zadovoljni, saj bi lahko bila še precej višja in so jo pri Volkswagnu kar poceni odnesli. V ZDA je namreč VW pristal na plačilo kar štirih milijard evrov kazni (brez vključenih zneskov za zasebne tožbe), čeprav se je na tamkajšnjem trgu znašla le peščica izmed 11 milijonov avtomobilov z goljufivo programsko opremo za poneverjanje zdravju škodljivih izpustov. 

Odločitev nemškega pravosodja bi bila lahko pravna podlaga za ostale pravne postopke po Evropi, kjer je sicer odprtih še 55 primerov tožb proti Volkswagnu. V eni od njih sodelujejo tudi slovenski lastniki vozil koncerna v okviru skupinske tožbe potrošniških organizacij. 

Afera Dieselgate je sprožila velike premike v avtoindustriji, pri regulatorjih in tudi glavah potrošnikov.

Volkswagen je za plačilo stroškov kazni, poravnav in drugih pravnih stroškov za afero Dieselgate, ki je izbruhnila pred dvema letoma in pol, rezerviral že skoraj 30 milijard evrov denarja. Glede na to, da je imel ob koncu prvega letošnjega četrtletja tok denarja iz poslovanja v višini 24 milijard evrov, analitiki po pisanju Automotive News menijo, da ga najnovejša kazen ne bo preveč udarila in jo bo zlahka "prežvečil".

Sporna programska oprema je zagotovila nizke izpuste škodljivih snovi, kot so dušikovi oksidi, v času laboratorijskih testov. Na cestah so bili dejanski izpusti nekaterih snovi do 40-krat večji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mihatirs 11:23 14.junij 2018.

    uf, še bodo plačali...tole je šele začetek...glede na število odprtih tožb...če pogledamo že samo ta naša tožba...je v SLO 6000 vozil, če za vsakega iztožijo 5000e je to 30 miljonov...kaj šele vsi ostali!

  • mph 10:32 14.junij 2018.

    Kaj je dobrega, če opustošijo firmo, ki daje zaposlitev? KRIVCE, in to NEPOSREDNE bi morali kaznovati, za tovrstne zadeve bi potrebovali dosmrtno ali pa smrtno kazen kot za vse najhujše finančne malverzacije. In večji nadzor, absolutno sramotno je stanje kot je.