Avto
634 ogledov

VW pojasnil, koliko je izplačal posameznike zaradi afere dieselgate

Volkswagen dieselgate
Volkswagen je za poravnavo v skupinski tožbi v Nemčiji plačal 750 milijonov evrov.

Volkswagen je dosegel pomemben mejnik v aferi diselgate, saj se je poravnal glede več kot 90 odstotkov odškodninskih zahtevkov v okviru skupinske tožbe v Nemčiji, kar ga je skupaj stalo okoli 750 milijonov evrov. Več tisoč kupcev se je sicer odločilo za individualne tožbe, ki še nekaj časa ne bodo zaključene, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Volkswagen Avto Uradno: Volkswagen ima rešitve za Dieselgate

Kot so po navedbah dpa sporočili iz družbe, je v sklopu skupinske tožbe odprtih še nekaj tisoč zadev, ki pa naj skupnega zneska po njihovih navedbah ne bi bistveno spremenile. Spletno platformo, prek katere so kupci spornih dizelskih vozil lahko vložili zahtevke, bodo v ponedeljek tako zaprli.

Višina posamezne odškodnine je odvisna od posameznega modela in njegove starosti. Najnižji znesek je 1350 evrov, najvišji pa 6257 evrov.

Emisije, izpušni plini | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Tiguan allspace Skica naslednjega Avto Najbolj prodajan Volkswagen ni golf

Dlje bo po navedbah dpa trajalo do zaključka postopkov v okviru individualnih tožb. Po neuradnih informacijah jih je več kot 10.000.

Volkswagen je k plačilu odškodnin zavezala tudi odločitev nemškega vrhovnega sodišča iz konca maja. To je presodilo tudi, da bodo morali kupci, ki bodo želeli vračilo kupnine, upoštevati tudi amortizacijo avtomobila glede na prevožene kilometre.

Ralf Brandstaetter Avto Volkswagen ima novega šefa, prve poteze bodo boleče

Afera dieselgate je izbruhnila, ko je Volkswagen leta 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela, da so avtomobili v času testiranj proizvedli manj škodljivih izpušnih plinov kot pri dejanski vožnji. Sledile so številne tožbe z odškodninskimi zahtevki po vsem svetu.

VW ID.4 Avto Kitajska prehitela Volkswagen in pokazala novega ID.4

Za kazni, odškodnine in stroške popravil po izbruhu afere je Volkswagen že pred poravnavo v Nemčiji plačal več kot 30 milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.