Če perete avto tako, vam grozi kazen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ni dovoljeno vsakršno pranje avta, četudi na domačem dvorišču.
Oglej si celoten članek

Ročno pranje avta je početje, ki ga številni lastniki tudi danes jemljejo za redni ritual. Ustrezna skrb za avto podaljša njegovo življenjsko dobo in prispeva k prometni varnosti. 

Pri pranju v lastni režiji pa obstajajo omejitve, saj tega ni dovoljeno početi na javni cesti. Zakon o cestah prepoveduje "na in v cestno telo javne ceste odvajati meteorno vodo, odplake in druge tekočine."

Številne občine so zakon nadgradile z občinskimi odloki, ki konkretneje opozarjajo prav na pranje avtov in možnost odtekanja umazanije z zasebnih zemljišč na območje občinske infrastrukture. "Prepovedano je pranje vozil in drugih predmetov na javni cesti. Prav tako je prepovedano pranje izven javnih cest, če voda pri pranju odteka na javno cesto," na primer določa odlok občine Radovljica, ki za fizičnega kršitelja predvideva 40 evrov kazni, za pravno osebo pa sto evrov. Podobne kazni veljajo tudi drugod.

Če bi vas uradna oseba kaznovala dobesedno po črki zakona in ne odloka, pa je kazen za odtekanje odplak na cesto lahko kar 1.000 evrov.

Pri pranju Na avtu nikar ne pozabite oprati te površine

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 11:22 11. April 2024.

    Kvalitetna avtokozemtika je na avtonega.eu tam dobiš tudi okolju prijazna čistila in avtošampon za avto https://avtonega.eu/kategorija-izdelka/zunanje-ciscenje/pranje/?showtype=grid celo banano haha

  • 12:28 16. April 2022.

    V Grosupeljski občini na 3 mesece njihova občinska vokasnaga služba odvaža, sami kmetje ne smejo, že vedo zakaj. V Ljubljanskih …

  • 12:21 16. April 2022.

    To sploh ni res. Pri nas, v ljubljanski občini kmetje spuščajo svojo hišno kanalizacijo v gnojnico in potem po meteornih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.