Avto
63186 ogledov

Če perete avto tako, vam grozi kazen

Pranje umivanje avta Profimedia
Ni dovoljeno vsakršno pranje avta, četudi na domačem dvorišču.

Ročno pranje avta je početje, ki ga številni lastniki tudi danes jemljejo za redni ritual. Ustrezna skrb za avto podaljša njegovo življenjsko dobo in prispeva k prometni varnosti. 

Pri pranju v lastni režiji pa obstajajo omejitve, saj tega ni dovoljeno početi na javni cesti. Zakon o cestah prepoveduje "na in v cestno telo javne ceste odvajati meteorno vodo, odplake in druge tekočine."

Številne občine so zakon nadgradile z občinskimi odloki, ki konkretneje opozarjajo prav na pranje avtov in možnost odtekanja umazanije z zasebnih zemljišč na območje občinske infrastrukture. "Prepovedano je pranje vozil in drugih predmetov na javni cesti. Prav tako je prepovedano pranje izven javnih cest, če voda pri pranju odteka na javno cesto," na primer določa odlok občine Radovljica, ki za fizičnega kršitelja predvideva 40 evrov kazni, za pravno osebo pa sto evrov. Podobne kazni veljajo tudi drugod.

Če bi vas uradna oseba kaznovala dobesedno po črki zakona in ne odloka, pa je kazen za odtekanje odplak na cesto lahko kar 1.000 evrov.

Pranje umivanje avta Pri pranju Avto Na avtu nikar ne pozabite oprati te površine

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • zdenka18 12:28 16.april 2022.

    V Grosupeljski občini na 3 mesece njihova občinska vokasnaga služba odvaža, sami kmetje ne smejo, že vedo zakaj. V Ljubljanskih okoliških krajih pa je svinjarije kolikor hočeš. Tako, da malo vode s praškom samo počisti svinjarijo. To je samo nakladanje, ...prikaži več inšpektorjev ne dobiš niti na telefon, niti na email. Dosegljivi so mislim cca 1 uro na dan, pa še takrat so zasedeni. Temu ministrstvu vlada svinjska mafija

  • zdenka18 12:21 16.april 2022.

    To sploh ni res. Pri nas, v ljubljanski občini kmetje spuščajo svojo hišno kanalizacijo v gnojnico in potem po meteornih jaških po cesti in po sosedovih zemljiščih. Ministrstvo za okolje in prostor pa nikoli ne ugotovi nič spornega, prej celo ...prikaži več mislim, da jih opozorijo, kdo jih je prijavil. Že 10 let si z njimi samo dopisujem, efekta pa nobenega. In vsi ti svinjakarji veselo prejemajo subvencije države. Saj razumem, volilna baza SDS. Samo vidi me, da tudi občina in župan to podpirajo.

  • Maria_Jensen 09:56 16.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice