Elektronska pomagala za manj nesreč

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Evropska komisija je predstavila predlog o obvezni dodatni opremi za prevozna sredstva, ki bi pripomogla k zmanjšanju števila prometnih nesreč.
Oglej si celoten članek
 

O predlaganih novostih

Sistem elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) pomaga vozniku obdržati nadzor nad vozilom, na primer na slabih cestah ali pri preveliki hitrosti pri zavijanju.

Napredni sistem za zaviranje v sili (AEBS) – novejša različica bolj znanega ABS – opozarja voznika, ko se preveč približa drugim vozilom, v določenih primerih pa tudi sproži zaviranje v sili.

Sistem za opozarjanje pri neželeni menjavi voznega pasu (LDW) pa opozarja voznika, ko vozi preveč pri robu voznega pasu.

Lanski predlog, da se vsa motorna vozila opremi s sistemi za pomoč pri zaviranju v sili (ABS), je evropska komisija v petek nadgradila s pobudo, da bi do leta 2012 vse avtomobile opremili s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (ESC), tovorna vozila pa od leta 2013 naprej opremili z naprednim sistemom za zaviranje v sili (AEBS) in sistemom za opozarjanje pri neželeni menjavi voznega pasu (LDW).

Evropska komisija še predlaga, da bi do leta 2012 postala obvezna uporaba pnevmatik z manjšim uporom in senzorjev, ki bi kazali zračni pritisk v njih. Nove pnevmatike bi pripomogle k manjši uporabi goriva in manjšim izpustom toplogrednih plinov.

"Z vsemi temi predlogi želimo tudi več kot 150 direktiv EU, ki urejajo standarde za prometna vozila, združiti v eno samo," je povedal evropski komisar za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen, ki je dodal, da bi uveljavitev predlogov komisije število žrtev prometnih nesreč zmanjšala za pet tisoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.