Avto
15 ogledov

Elektronska pomagala za manj nesreč

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Evropska komisija je predstavila predlog o obvezni dodatni opremi za prevozna sredstva, ki bi pripomogla k zmanjšanju števila prometnih nesreč.
 

O predlaganih novostih

Sistem elektronskega nadzora stabilnosti (ESC) pomaga vozniku obdržati nadzor nad vozilom, na primer na slabih cestah ali pri preveliki hitrosti pri zavijanju.

Napredni sistem za zaviranje v sili (AEBS) – novejša različica bolj znanega ABS – opozarja voznika, ko se preveč približa drugim vozilom, v določenih primerih pa tudi sproži zaviranje v sili.

Sistem za opozarjanje pri neželeni menjavi voznega pasu (LDW) pa opozarja voznika, ko vozi preveč pri robu voznega pasu.

Lanski predlog, da se vsa motorna vozila opremi s sistemi za pomoč pri zaviranju v sili (ABS), je evropska komisija v petek nadgradila s pobudo, da bi do leta 2012 vse avtomobile opremili s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti (ESC), tovorna vozila pa od leta 2013 naprej opremili z naprednim sistemom za zaviranje v sili (AEBS) in sistemom za opozarjanje pri neželeni menjavi voznega pasu (LDW).

Evropska komisija še predlaga, da bi do leta 2012 postala obvezna uporaba pnevmatik z manjšim uporom in senzorjev, ki bi kazali zračni pritisk v njih. Nove pnevmatike bi pripomogle k manjši uporabi goriva in manjšim izpustom toplogrednih plinov.

"Z vsemi temi predlogi želimo tudi več kot 150 direktiv EU, ki urejajo standarde za prometna vozila, združiti v eno samo," je povedal evropski komisar za podjetništvo in industrijo Günter Verheugen, ki je dodal, da bi uveljavitev predlogov komisije število žrtev prometnih nesreč zmanjšala za pet tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.