EV vozila: Nemci že pokazali, da tako lahko ne bo šlo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nemčija je zaprosila za odobritev izjem pri prepovedi motorjev z notranjim zgorevanjem do leta 2035. Nanašale naj bi se na avtomobile s pogonom na vodik ali sintetična goriva.
Oglej si celoten članek

Kot smo že večkrat poročali, je Evropska unija sprejela predpise, ki od proizvajalcev avtomobilov zahtevajo, da do leta 2035 popolnoma zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida. To v praksi pomeni prepoved prodaje avtomobilov, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem.

Test Veliko potniško letalo prvič poletelo precej bolj trajnostno

Vendar pa je prepoved naletela na veliko kritik, celo v Nemčiji, ki sicer ne nasprotuje elektromobilnosti. Vendar pa zahteva izjeme, s katerimi bi dovolili proizvodnjo vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, ki uporabljajo vodik ali sintetična goriva, tako imenovana e-goriva, ki jih proizvajajo s pomočjo zelene elektrike.

Foto: Profimedia cisterna gorivo tovornjak

Nemški državni sekretar na prometnem ministrstvu Michael Theurer je ob prihodu na srečanje evropskih ministrov za promet in energijo v Stockholmu povedal, da bi Evropska komisija morala predstaviti predlog, kako bi lahko uporabljali motorje, ki uporabljalo e-goriva ali druga okoljsko nevtralna goriva. Dodal je, da v Nemčiji sicer menijo, da električni avtomobili so prava rešitev, vendar pa bi radi dosegli tudi podporo drugih tehnologij z ničelnimi izpusti. Dodal je, da vodik in e-goriva potrebujemo predvsem v težkih gospodarskih vozilih.

Avto Vožnja še nikoli ni bila dražja kot leta 2022

Čeprav se namreč med uporabo sintetičnih goriv sprošča ogljikov dioksid, je njihova prednost v tem, da se med njihovo proizvodnjo vanje veže ogljikov dioksid iz zraka. To pomeni, da so okoljsko nevtralna in bi zaradi tega lahko omogočila nadaljnjo uporabo motorjev z notranjim zgorevanjem. Evropska ministrica za promet Adina Valean je komentirala, da debate o tem vprašanju niso zaključili niti po končnem glasovanju, saj se marsikdo iz transportne industrije strinja z Nemci. Težko si namreč predstavljajo, da bi prevoz tovora popolnoma prešel na električni pogon.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:15 3. Marec 2023.

    Buteljni nesposobni, ukiniti motorje z notranjim izgorevanjem je podoben samomor kot sankcije Rusiji. Ko smo ze pri Rusiji je Bahmut …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.