Avto
639 ogledov

Vožnja še nikoli ni bila dražja kot leta 2022

Gorivo, črpalka Profimedia
Visoke cene energije in goriva v lanskem letu so bile eden od dejavnikov, zakaj je bila vožnja z avtomobilom leta 2022 dražja kot kadar koli prej. A ne za vse, vozniki, ki vozijo električne avtomobile, so celo prihranili denar.

Nemci so izračunali, da po trenutnih izračunih zemljevidne storitve Tomtom vožnja z avtomobilom še nikoli ni bila tako draga kot lani. Zaradi visokih cen energije in goriva so morali vozniki z bencinskim motorjem v Nemčiji za točenje rezervoarja v povprečju odšteti 21 odstotkov več kot leta 2021, vozniki dizlov pa celo 38 odstotkov več kot leto prej. Vzrok za to so tudi večji zastoji na cestah, ki so spet klasični pojav po pandemskih letih, ko je bilo na cestah manj prometa.

Nakup avtomobila Končno pocenitev? Avto Tesla začela cenovno vojno, bodo popustili tudi drugi?

Srečni so bili lahko le tisti, ki so vozili električne avtomobile. Nemški Automobiwoche navaja, da to velja tudi za tiste, ki električne avtomobile polnijo na hitrih polnilnicah in v nemških mestih. Podatki Tomtoma kažejo, da so vozniki električnih vozil, ki so uporabljali običajno AC polnilno postajo, prihranili 46 odstotkov stroškov v primerjavi z vozniki vozil z bencinskim motorjem z notranjim zgorevanjem. Za leto 2022 se je pokazalo tudi, da so bili stroški polnjenja za električna vozila manj podvrženi nihanjem v primerjavi s cenami goriva za motorje z notranjim zgorevanjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.