Svet
7929 ogledov

Veliko potniško letalo prvič poletelo precej bolj trajnostno

Letalo Emirates boeing 777 Profimedia
Pri letalskem prevozniku Emirates so izvedli uspešen testni polet letala boeing 777, ki ga je poganjalo trajnostno letalsko gorivo.

Letalo družbe Emirates se je v ponedeljek na testni let podalo z mednarodnega letališča v Dubaju in več kot eno uro letelo nad obalo mesta, so pojasnili v podjetju.

Glavni operativni direktor družbe Emirates Adel Al Redha je let označil za "prelomni trenutek", poročanje tujih agencij povzema STA.

Letalski prevoznik s sedežem v Dubaju trajnostno letalsko gorivo (SAF) uporablja od leta 2017, vendar je bil ta testni let prvi na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, pri katerem je enega od dveh motorjev letala v celoti poganjalo trajnostno letalsko gorivo, so izpostavili v družbi Emirates.

Za pogon drugega motorja je bilo uporabljeno običajno letalsko gorivo.

Domen Mikulec Nekdanji pilot Adrie Popotnik Pilot Adrie, ki potnikom strogo prepoveduje eno stvar

Trenutno se lahko v motorjih komercialnih reaktivnih letal uporablja največ 50 odstotkov SAF, pomešanega s kerozinom. Trajnostno letalsko gorivo je izdelano iz trajnostne biomase, recikliranih živilskih olj ter ogljikovega dioksida ali zelenega vodika, pretvorjenega v sintetična goriva.

Zanka: štirikrat višja cena

"Če bomo do leta 2030 50 odstotkov goriva pridobili iz trajnostnega letalskega goriva, bo to zelo dober dosežek," je za AFP dejal Al Redha. Vendar bo to odvisno od sposobnosti podjetij, da ga proizvedejo in dobavijo, pa tudi, da ga ponudijo po dostopni ceni, je dodal.

Trajnostna letalska goriva lahko v celotnem ciklu uporabe zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida za 80 odstotkov. Vendar trenutno predstavljajo manj kot 0,1 odstotka porabljenega letalskega goriva in so dva- do štirikrat dražja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • malarin 13:06 05.februar 2023.

    Moja in jst uporablava binglnovo ole, oba zadovolna. Prezadovolna !

  • rd2dmk2 10:09 05.februar 2023.

    spet se vidi da je človeštvo ponorelo. delat umetni kerozin iz stvari, ki naredijo 100x več odpadkov, porabijo ogromno več energije in na koncu, kolk časa pa zdrži motor tole župco, predno gre v odpis. ampak samo da je neka ...prikaži več budala srečna. to je ista traparija, kot bi dejali da je kava iz kapsule bolj trajnostna, ker ni zoca, kateri gre pa ni odpadka. pogubljeni smo, ni nam več rešitve, pa četudi gremo na luno.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 09:08 05.februar 2023.

    Bedarija...Za proizvodnjo teh "trajnostnih goriv" se porabi bistveno več energije kot jo to gorivo daje..Kreteni..