Honde bodo opozarjale na zombije

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Honda preizkuša sistem za opozarjanje na pešce, še posebej na "zombije".
Oglej si celoten članek

Pešci so najbolj ranljivi udeleženci v prometu. Niso zaščiteni z varnostnimi pasovi ali zračnimi blazinami. V nesreči vedno potegnejo za krajši konec, ne glede na to, ali je prišlo do trčenja po njihovi krivdi ali ne. Honda želi takšne trke preprečiti ali vsaj zmanjšati.

Mali križanec Hondin posebnež zapeljal na slovenska tla

Trenutni sistemi zaznavajo pešce v kombinaciji s samodejnim zaviranjem. Ti so omejeni na vozilo. Honda pa namerava v igro pešce vključiti neposredno. Osredotočajo se predvsem na "zombije", torej ljudi, ki hodijo čez cesto, medtem pa gledajo na svoje mobilne naprave in se ne osredotočajo na promet okoli sebe.

"Evropski" civic Razkrit "evropski" honda civic, ne veselite se prezgodaj

Honda je zato v sodelovanju s skupino SoftBank, podjetjem za informacijsko tehnologijo, razvila aplikacijo, ki deluje s pomočjo omrežja 5G. V primeru, da sistem zazna nevarnost trčenja, nepazljivi pešec, ki gleda v mobilni telefon, dobi opozorilo neposredno na zaslon telefona. Hkrati pa lahko novost opozori tako na pešce kot na voznike, še posebej, če je pešec na primer za parkiranim vozilom, ali drugo oviro in ga voznik ne more videti.

Foto: Honda

Ekološki test Kako se na ekološkem testu obnesejo električni, bencinsko hibridni in dizelski motor?

Honda že preizkuša sistem na otoku Hokkaido. Trenutno vstopa v fazo preverjanja tehnologije. Učinkovitost sistema je odvisna od vpletenosti pešcev, ki si bodo aplikacijo naložili na svoje mobilne telefone, in tudi od vozil, ki bodo podpirala sistem. Opozorilni sistem bo zelo primeren tudi za avtonomna vozila, saj se avtopiloti vedno ne odzovejo pravilno. Podobne sisteme razvijajo tudi drugi. Pred dvema letoma se je s podobno aplikacijo pohvalil startup!Important, ki je sodeloval s kalifornijsko univerzo Berkeley.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.