Avto
4320 ogledov

Kako se na ekološkem testu obnesejo električni, bencinsko hibridni in dizelski motor?

Green NCAP
1/6
Green NCAP
Pri neodvisni organizaciji Green NCAP so pod drobnogled vzeli električnega fiata 500, hibridno hondo jazz in peugeot 208 z dizelskim motorjem in jim podelili različno število zvezdic glede na ekologijo pogonov.

Mlada organizacija Green NCAP, ki sodi pod okrilje programa Euro NCAP, ima nalogo, da naredi red pri ocenjevanju in meritvah čistosti avtomobilov v Evropi.

Rezultati temeljijo na obsežnih laboratorijskih meritvah in preizkušnjah, ki simulirajo obnašanje avta v realnem prometu. Izpuste plinov (NOx, NH3, CO, NMHC, PN) merijo pri mrzlem in ogretem avtu, pri nizki zunanji temperaturi, zelo naloženega, na kratkih relacijah, avtocesti, v gneči ...

Green NCAP emisije Rezultati Avto Primerjava: najbolj zeleni avti 2021

Green NCAP | Avtor: Green NCAP Green NCAP

Kot ugotavljajo pri Green NCAP, obstajajo velike razlike med najboljšimi in najslabšimi avtomobili s termičnimi motorji, kar dokazuje, da nekateri proizvajalci področju emisij še vedno posvečajo premalo pozornosti, tokrat pa so pod drobnogled vzeli tri male avtomobile z različnimi pogonskimi možnostmi: fiat 500 (električni), honda jazz (bencinski hibrid) in peugeot 208 (dizel).

Avto Odličnjaki niso več samoumevni

"Ni presenetljivo, da je povsem električni fiat 500 med vsemi tremi kandidati najbolj čista izbira. Green NCAP ocenjuje samo emisije toplogrednih plinov in onesnaževal ter porabo energije iz avtomobila - električni avtomobili med vožnjo ne povzročajo emisij in so zelo učinkoviti," menijo pri neodvisni organizaciji.

Green NCAP | Avtor: Green NCAP Green NCAP

Osnovni polnilni kabel je prešibek

Tudi Fiatovi električni petstotici so namenili kritiko, predvsem jih je zmotil standardni polnilnik, ki je bil priložen vozilu, ki je počasen in manj neučinkovit, zato bo kupec dolgoročno plačal več za električno energijo iz omrežja, kot bi bil to primer z boljšim polnilcem.

Euro NCAP Razočaranje Avto Dobili smo avto s samo dvema zvezdicama!

Čeprav je le fiat 500 na zadnjih preizkusih dosegel pet zvezdic, test kaže, da so lahko zdaj tudi druge vrste pogonov okolju prijazne.
Honda jazz (bencinski hibrid z 1,5-litrskim bencinskim motorjem) je dosegel 3,5 zvezdice. Jazz dosega dobre vrednosti po vseh merilih. Zlasti glede učinkovitosti, kar je posledica hibridne tehnologije. V različnih laboratorijskih in cestnih testih so raziskovalci ugotovili, da je izpustil v zrak povečano število delcev, vendar so bile emisije jazza na splošno zelo majhne, pri zelo nizkih zunanjih temperaturah ali pri hitri vožnji po avtocesti pa celo podpovprečne.

Green NCAP | Avtor: Green NCAP Green NCAP

Euro NCAP Potrjeno Avto Ta mlada znamka avtov prihod v Evropo začela odlično

Peugeot 208 z dizelskim motorjem kaže podobno sliko glede emisij. Filter trdnih delcev je zelo učinkovit, v nekaterih primerih pa so le izmerili višje emisije. Na račun večje količine povzročanja toplogredne plinov, je prejel tri zvezdice. 208 ima zelo nizke vrednosti metana in je še vedno sprejemljiv glede na izpuste CO2. Pri Green NCAP pa so prepričani, da bi še vedno lahko izpustil manj emisij N2O. Pod črto, tudi dizelski motor v peugeotu 208 je učinkovit in je bil ocenjen s tremi zvezdicami.

Green NCAP | Avtor: Green NCAP Green NCAP

Komentarjev 1
  • Kathy_Duckett 09:41 19.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦