Avto
797 ogledov

Honde bodo opozarjale na zombije

Pešci Profimedia
Honda preizkuša sistem za opozarjanje na pešce, še posebej na "zombije".

Pešci so najbolj ranljivi udeleženci v prometu. Niso zaščiteni z varnostnimi pasovi ali zračnimi blazinami. V nesreči vedno potegnejo za krajši konec, ne glede na to, ali je prišlo do trčenja po njihovi krivdi ali ne. Honda želi takšne trke preprečiti ali vsaj zmanjšati.

Honda crosstar Mali križanec Avto Hondin posebnež zapeljal na slovenska tla

Trenutni sistemi zaznavajo pešce v kombinaciji s samodejnim zaviranjem. Ti so omejeni na vozilo. Honda pa namerava v igro pešce vključiti neposredno. Osredotočajo se predvsem na "zombije", torej ljudi, ki hodijo čez cesto, medtem pa gledajo na svoje mobilne naprave in se ne osredotočajo na promet okoli sebe.

Honda civic "Evropski" civic Avto Razkrit "evropski" honda civic, ne veselite se prezgodaj

Honda je zato v sodelovanju s skupino SoftBank, podjetjem za informacijsko tehnologijo, razvila aplikacijo, ki deluje s pomočjo omrežja 5G. V primeru, da sistem zazna nevarnost trčenja, nepazljivi pešec, ki gleda v mobilni telefon, dobi opozorilo neposredno na zaslon telefona. Hkrati pa lahko novost opozori tako na pešce kot na voznike, še posebej, če je pešec na primer za parkiranim vozilom, ali drugo oviro in ga voznik ne more videti.

 | Avtor: Honda Honda

Green NCAP Ekološki test Avto Kako se na ekološkem testu obnesejo električni, bencinsko hibridni in dizelski motor?

Honda že preizkuša sistem na otoku Hokkaido. Trenutno vstopa v fazo preverjanja tehnologije. Učinkovitost sistema je odvisna od vpletenosti pešcev, ki si bodo aplikacijo naložili na svoje mobilne telefone, in tudi od vozil, ki bodo podpirala sistem. Opozorilni sistem bo zelo primeren tudi za avtonomna vozila, saj se avtopiloti vedno ne odzovejo pravilno. Podobne sisteme razvijajo tudi drugi. Pred dvema letoma se je s podobno aplikacijo pohvalil startup!Important, ki je sodeloval s kalifornijsko univerzo Berkeley.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.