Jesenske nevarnosti na cesti

Foto: Žurnal24
Nižje temperature, megla in večje količine dežja, ki jih pričakujemo jeseni, močno poslabšajo vozne razmere, zato previdno.
Oglej si celoten članek

Padec temperatur močno spremeni vožnjo po cesti, zaradi listja in peska, ki se nabirata na cestišču, je oprijem vozila veliko slabši, zato ga je treba dobro pripraviti na jesen. Prilagoditi pa moramo tudi slog vožnje.

Preverite vse vitalne dele
Ker so dnevi vse krajši, moramo preveriti delovanje svetil in jih očistiti, zaradi večje količine padavin pa nastaviti tudi višino snopa žarometov (da ne prihaja do odbliska od cestišča). Visoke temperature pripomorejo k večji obrabi brisalnikov in pnevmatik, zato jih je dobro pregledati. Tlak v pnevmatikah naj bo nekoliko višji kot poleti, stanje akumulatorja pa nujno preverite. Z dovolj zmogljivim ampermetrom lahko to hitro storite tudi sami. Za čim krajšo zavorno pot je poleg pnevmatik bistvenega pomena optimalno delovanje zavor, zato preverite stanje olja in po potrebi zamenjajte obrabljene dele.

Brezplačni pregled vozila
Pred začetkom hladnejših dni lahko za varnost svojega vozila veliko postorite sami, čeprav je priporočljivo, da avto pregleda tudi uradni serviser. Veliko servisov v tem času ponuja brezplačne preglede vozil, na katerih vas opozorijo o dotrajanih delih in vam jih tudi zamenjajo. Pazljivi pa bodite, katere storitve obsegajo, saj niso vsi enaki.

Nevarna mrzla jutra in listje
Posamezni odseki cest so lahko predvsem v mrzlih jutrih glede trakcije povsem različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt, zato prilagodite slog in hitrost vožnje. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.