Avto
41 ogledov

Jesenske nevarnosti na cesti

Žurnal24 main
Nižje temperature, megla in večje količine dežja, ki jih pričakujemo jeseni, močno poslabšajo vozne razmere, zato previdno.

Padec temperatur močno spremeni vožnjo po cesti, zaradi listja in peska, ki se nabirata na cestišču, je oprijem vozila veliko slabši, zato ga je treba dobro pripraviti na jesen. Prilagoditi pa moramo tudi slog vožnje.

Preverite vse vitalne dele
Ker so dnevi vse krajši, moramo preveriti delovanje svetil in jih očistiti, zaradi večje količine padavin pa nastaviti tudi višino snopa žarometov (da ne prihaja do odbliska od cestišča). Visoke temperature pripomorejo k večji obrabi brisalnikov in pnevmatik, zato jih je dobro pregledati. Tlak v pnevmatikah naj bo nekoliko višji kot poleti, stanje akumulatorja pa nujno preverite. Z dovolj zmogljivim ampermetrom lahko to hitro storite tudi sami. Za čim krajšo zavorno pot je poleg pnevmatik bistvenega pomena optimalno delovanje zavor, zato preverite stanje olja in po potrebi zamenjajte obrabljene dele.

Brezplačni pregled vozila
Pred začetkom hladnejših dni lahko za varnost svojega vozila veliko postorite sami, čeprav je priporočljivo, da avto pregleda tudi uradni serviser. Veliko servisov v tem času ponuja brezplačne preglede vozil, na katerih vas opozorijo o dotrajanih delih in vam jih tudi zamenjajo. Pazljivi pa bodite, katere storitve obsegajo, saj niso vsi enaki.

Nevarna mrzla jutra in listje
Posamezni odseki cest so lahko predvsem v mrzlih jutrih glede trakcije povsem različni, saj se velikokrat menjavata moker in suh asfalt, zato prilagodite slog in hitrost vožnje. Če je megla, pa še bolj pazite na varnostno razdaljo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.