Kako se prebiti v zamrznjen avtomobil

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V ledenih dneh, kot so v Sloveniji zadnje dni, lahko v vašem avtomobilu zmrznejo ne samo okna, temveč tudi vrata in ključavnica. Ledena plast lahko avto dobesedno ujame v ledeno skorjo.
Oglej si celoten članek

Če vrat ni mogoče odpreti, ker led zamrzne tudi tesnila ali zmrzne v ključavnici, je boj proti ledu toliko težji. A ni nujno, da je vedno brezupno. Nemški ADAC je navedel nekaj nasvetov, kako to storiti. Veliko lahko storite že s predvidevanjem. 

Sistem start/stop Sistem start/stop: Presenečenje ob menjavi akumulatorja

ADAC priporoča čiščenje gumijastih tesnil na vratih pred prvo zmrzaljo in njihovo obdelavo s posebnim sredstvom. Strokovnjaki ne priporočajo uporabe "ljudskih zdravil", kot so maslo, mazilo ali jedilno olje. Le namenski izdelki lahko tvorijo plast na tesnilih, ki preprečuje, da bi se gumijaste površine med seboj dotikale in s tem zagotovijo, da ne zmrznejo skupaj.

Foto: Profimedia Mraz stekla zima strganje led zmrznjena

Avto Trik za zagon motorja ob praznem akumulatorju

Prav tako jih ščiti pred izsušitvijo ali krhkostjo. Na ključavnici vrat je priporočljivo uporabiti razpršilo na osnovi grafita. Pomaga pa tudi redno oljenje.

Avto Deset nasvetov za preživetje akumulatorja v mrazu

Nekateri lastniki se svojih v led okovanih avtomobilov lotevajo kar z vročo vodo. Nikar! Predvsem se toplo oblecite, si nadenite rokavice in si vzemite čas, saj lahko sicer hitro poškodujete kakšen globoko zamrznjen del avtomobila, ki je v takšnih razmerah precej bolj krhek.

Uporaba kakršnihkoli kovinskih predmetov odpade; uporabite temu namenjena strgala. Najprej se poskušajte prebiti v avtomobil, tako da odstranite sneg in led z okvirov vrat, pomagajte si s temu namenjenim razpršilom proti zamrzovanju. Vrat nikoli ne odpirajte na silo. 

Foto: Profimedia Mraz

Avto Klima pozimi? Napaka, ki jo počnejo številni vozniki!

Zaženite motor avtomobila in nastavite ogrevanje na polno moč, prižgite tudi ogrevanje zadnjega vetrobranskega stekla. Ogrevanje avtomobila, ko ta stoji na mestu, sicer zaradi porabe in onesnaževanja narave ni priporočljivo, a v takšnih razmerah druge rešitve ni.
Ko se avtomobil na mestu ogreva, izkoristite čas ter ga okrog in okrog očistite s strgalom. Ne tolcite po avtomobilu s predmeti. Za hitrejše odmrzovanje marsikdo priporoča vročo vodo ali celo kis, a recepta vsaj za stekla nista priporočljiva, saj lahko zaradi velike temperaturne razlike steklo hitro poči. V takšnem nepredvidljivem vremenu pri avtomobilih, ki so parkirani na ravni podlagi, preventivno raje ne aktivirajte ročne zavore, saj se utegne zgoditi, da bodo zaradi vlage primrznile. Dovolj bo, če ugasnjen avtomobil pustite v prvi ali vzvratni prestavi.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:01 13. Februar 2021.

    En Rus ima še 3 nasvete kako ogreti zamrznjen motor: https://www.youtube.com/watch?v=qfWO_dKjr6M

  • ode
    09:23 13. Februar 2021.

    Najbolje poscati. Seveda, če vam še nese dovolj visoko.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.