Avto
29836 ogledov

Sistem start/stop: Presenečenje ob menjavi akumulatorja

Akumulator Gregor Prebil
Lastnik vozila z vgrajenim start/stop sistemom je bil šokiran, ko je izvedel ceno za menjavo akumulatorja. Mehanik Primož Rožnik nam je pojasnil, zakaj so se akumulatorji za vozila tako podražili.

"Mehanik mi je želel za menjavo akumulatorja zaračunati 186 evrov. To je štirikrat več kot sem odštel pri svojem prejšnjem avtomobilu," nam je potarnal znanec, ki vozi avtomobil s sistemom samodejnega ugašanja start/stop.

Ko prižgete avtomobil, najprej odstranite kabel, ki je vezan na negativni pol, n akumulator Avto Prepoznajte znake pojenjanja akumulatorja

Sistemi za samodejno ugašanje in zagon motorja so danes nekaj povsem običajnega in jih ima vgrajene krepko več kot polovica vseh novih avtomobilov. Njihov namen je varčevanje z gorivom. Po ocenah proizvajalcev naj bi lastnik vozila prihranil tudi do 10 odstotkov goriva, a je to v praksi skoraj nemogoče doseči. Sistem je najbolj učinkovit, ko se z avtomobilom dostikrat in za dovolj dolgo ustavljamo na semaforjih in v prometnih gnečah, prinaša pa tudi svoje slabosti. Ena od njih je krajša življenjska doba akumulatorja, ki je tudi precej dražji od klasičnih akumulatorjev.

Start stop | Avtor: Proizvajalci Proizvajalci

Bistveno večje obremenitve

Zakaj? Odgovor na vprašanje smo poiskali pri Primožu Rožniku, trikratnemu zmagovalcu izvora Mehanik leta, ki je zdaj vodja tehničnih izobraževanj v skupini GMT: "Za ta vozila so predpisani specifični akumulatorji, ki temeljijo na EFB ali AGM tehnologiji in dopuščajo poleg večkratnih ciklov zagona in polnjenja tudi bistveno večje tokovne obremenitve."

Start stop IZKUŠNJE MEHANIKA Avto Se samodejno ugašanje v praksi sploh izplača?

Če bi lastnik vozila s sistemom samodejnega ugašanja namesto posebnega akumulatorja vstavili povsem navadnega, bi običajen svinčeno kislinski akumulator v tem primeru odpovedal bistveno hitreje. "Lahko tudi že v garancijski dobi, posledično pa bi proizvajalec akumulatorja zavrnil njegovo reklamacijo zaradi neustreznosti vozilu s start/stop sistemom," pravi strokovnjak in dodaja, da poleg tega pri nekaterih vozilih ne bi deloval start/stop sistem, saj bi računalniška ECU enota vozila zaznala odstopanje od zahtevanih parametrov.

Akumulator | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Krajša življenjska doba

Ali bi navadni akumulator deloval, če bi izklopili sistem start/stop? Rožnik pravi, da je pri večini novejših vozilih s start/stop sistemom polnjenje in praznjenje akumulatorja nadzorovano prav z ECU enoto in ni prilagojeno navadnemu akumulatorju, zato bi ga prav tako predčasno uničilo, kljub izklapljanju start/stop sistema.

Kazen za voznike, ki vozijo z dolgimi lučmi. Slovenija Akumulator je v nesreči vrglo iz vozila

Zaradi večjih in pogostejših obremenitev se skrajšuje življenjska doba akumulatorja, v praksi pa po besedah sogovornika težko najdemo v takih vozilih akumulator starejši od šestih let. Zaradi sistema start/stop v mehaničnih delavnicah opažajo predvsem več menjav akumulatorjev in okvar zaganjalnikov. Pri določenih znamkah pa je tudi več okvar alternatorjev, saj jih njihova vozila uporabljajo tudi za zagon motorja in ne samo polnjenje akumulatorja.

Gretje avtomobila Avto Ali lahko zaradi ogrevanega volana in sedežev izpraznimo akumulator?

Rožnik še pravi, da je pri nekaterih starejših vozilih s tem sistemom bilo možno izklopiti sistem v nastavitvenih menijih ali pa z diagnostično napravo. Pri novejših pa to v večini primerov ni več mogoče, ker s tem sistemom proizvajalci pri homologiranju vozila dosegajo nižje izpuste CO2 in posledično nižje davčne obremenitve. "To pomeni, da v teh primerih pri stalnem izklopu sistema vozilo ni več skladno s homologacijo. Trajni izklopa sistema start/stop je pri teh vozilih možen samo s posegom v programsko opremo vozila," zaključuje Rožnik.

Komentarjev 14
  • Snežinko 10:54 13.oktober 2018.

    Kako bi bil šele presenečen, če bi bil račun 600 evrov, kot je praksa pri nekaterih tipih avtomobilov... Se pa strinjam, da je ta sistem čista traparija. Noben me ne bo nikoli prepričal, da je to res "ekološko". Če gledamo ...prikaži več kot celoto: več odpadnega svinca zaradi uničenih accujev, več odpadnega bakra zaradi uničenih starterjev, ekološko sporna proizvodnja...japajade.

  • Avatar jezeran
    jezeran 05:30 13.oktober 2018.

    Čista bedarija, ko se vlečeš skozi Ljubljano, kjer se vse premika po polžje in se ti avto 1000x ugasne. Nekje se mora poznati in trpeti

  • porko2 04:07 13.oktober 2018.

    Ta opcija start/stop je brez veze. Imam nov avto in imam to izklopljeno, ker me živcira. Če stojim v koloni, avto pač ugasnem. To je kr' neki. MAFIJA!