Avto
1863 ogledov

Prepoznajte znake pojenjanja akumulatorja

Ko prižgete avtomobil, najprej odstranite kabel, ki je vezan na negativni pol, n Žurnal24 main
Akumulatorji pozimi odpovedo petkrat hitreje kot v drugih letnih časih. Dobro preverite zmogljivost.

Nasvet. Če je zunanja temperatura okoli 0 stopinj Celzija, se zmogljivost akumulatorja zmanjša za 20 odstotkov; če je –30 stopinj Celzija, pa že za 50 odstotkov.

Uporabite kable

Če ne vžge. Najpogostejša je uporaba premostitvenih kablov, ki jih priklopite na delujoč motor avtomobila pomožnega vira energije. Pri tem pazite na pola (najprej povežite pozitivni – rdeči pol, potem negativnega – črnega). Nato avto prižgite, ga pustite nekaj časa teči in kable odstranite.

Da je akumulator prazen ali dotrajan, vidite tudi po tem, da vam pri zagonu motorja pojenja svetilnost luči. Potiskanje vozila, če to ne vžge, ni priporočljivo, še posebno pri avtomatskih menjalnikih, a tudi pri ročnih ne, saj se lahko podre razmerje med glavno in pomično gredjo, s tem pa si naredite dodatne stroške.

Poznati njegovo zmogljivost

Pred nakupom akumulatorja je treba poznati njegovo zmogljivost. Število amperskih ur, potrebnih za delovanje, lahko razberete z vgradnega akumulatorja. Akumulator za avto srednjega razreda stane okoli 110 evrov, za vgradnjo pa boste odšteli od 10 do 15 evrov.

Porivanje vozila

To ni priporočljivo še posebno pri avtomatskih menjalnikih, a tudi pri ročnih ne, saj se lahko podre razmerje med glavno in pomično gredjo, s tem pa je storjena velika škoda.

Za prižig lahko uporabite tudi prenosno baterijo; njena prednost je majhnost, saj jo lahko shranite v prtljažnik, ovira pa je cena, saj lahko presega sto evrov.

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:30 06.februar 2014.

    Kakšna pa je pomična gred?

  • NeAnonimni 19:56 05.februar 2014.

    Heh, kdo pa plača vgradnjo akumulatorja.

Sorodne novice