Avto
215 ogledov

Kako rešiti avto

Zaledeneli avtomobil Anže Petkovšek
Nekateri lastniki se svojih v led okovanih avtomobilov lotevajo kar z vročo vodo. Nikar! Nekaj nasvetov, kako rešiti avto iz okovov.

Predvsem se toplo oblecite, si nadenite rokavice in si vzemite čas, saj lahko sicer hitro poškodujete kakšen globoko zamrznjen del avtomobila, ki je v takšnih razmerah precej bolj krhek. Uporaba kakršnihkoli kovinskih predmetov odpade; uporabite temu namenjena strgala. 

Najprej se poskušajte prebiti v avtomobil, tako da odstranite sneg in led z okvirov vrat, pomagajte si s temu namenjenim razpršilom proti zamrzovanju. Vžgite avtomobil in nastavite ogrevanje na polno moč, prižgite tudi ogrevanje zadnjega vetrobranskega stekla. Ogrevanje avtomobila, ko ta stoji na mestu, sicer zaradi porabe in onesnaževanja narave ni priporočljivo, a v takšnih razmerah druge rešitve ni.

Ko se avtomobil na mestu ogreva, izkoristite čas ter ga okrog in okrog očistite s strgalom. Ne tolcite po avtomobilu s predmeti. Za hitrejše odmrzovanje marsikdo priporoča vročo vodo ali celo kis, a recepta vsaj za stekla nista priporočljiva, saj lahko zaradi velike temperaturne razlike steklo hitro poči.

V takšnem nepredvidljivem vremenu pri avtomobilih, ki so parkirani na ravni podlagi, preventivno raje ne aktivirajte ročne zavore, saj se utegne zgoditi, da bodo zaradi vlage primrznile. Dovolj bo, če ugasnjen avtomobil pustite v prvi ali vzvratni prestavi.

 

Komentarjev 8
  • mieke2k6 00:06 08.februar 2014.

    kaj pa z mrzlo?

  • Trovlak 23:41 05.februar 2014.

    Jaz dam vsaj na prvo šipo in šoferska vrata folijo ali šotorsko krilo. Kar se ledu prime gor, enostavno potegnem stran in pločevina ter stekla so povsem čista. Tako sem v avtu že po nekaj minutah, vklopim gretje, ta čas ...prikaži več pa očistim preostala stekla. Nobenega polivanja in čaranja s tistimi mastnimi spreji za odtaljevanje, ko potem porabiš še pol kanistra vitreksa, da tisto očistiš s stekla. Poznano in nikoli več. Pa fajn je imeti ključavnice in notranji del teh našpricane z WD-jem, v žepu pa imeti mini brener in strgalo za led. Kaj ti bo strgalo samo v avtu, zima je, obnašajmo se temu primerno in vstajajmo vsaj pol ure prej kot običajno, pa bo vse super.

  • fordA 17:34 05.februar 2014.

    Očistiš okvir šoferskih vrat odpreš vrata, da se lahko usedeš v avto vžgeš motor avtomobila daš gretje na full počakaš 10 minut in se lepo odpelješ ! To je pa res enostavno !!!