Avto
40 ogledov

Pozor: s tovornjakov pada led

Tovornjak pozimi Reuters
Še posebej vozniki na avtocesti, pozor! Obstaja velika nevarnost padanja ledu in zmrznjenega snega s tovornjakov.

Prometno-informacijski center opozarja, naj bodo vozniki na avtocestah in hitrih cestah še posebej previdni zaradi večjih kosov zmrznjenega snega, ki padajo s tovornih vozil.

Policija opozarja, da na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu "ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega".


Še posebej to velja za voznike tovornjakov, saj padajoči zmrznjeni sneg in led lahko predstavljata nevarnost ali oviro za udeležence, lahko pa povzročita tudi škodo na cesti in drugih objektih. 

Vremenska napoved za prihodnje dni obeta snežne padavine. Nanje se pripravite tudi tako, da imate v avtomobilu metlico ali drug pripomoček za čiščenje vozila. Če boste zgolj malce pometli sneg z vetrobranskega stekla, še ne pomeni, da ste očistili vozilo. Poskrbeti morate, da bodo kljub sneženju čim bolj čiste vse steklene površine in svetila, na vsak način pa ometite sneg s strehe, saj dodatna teža in spremenjeno težišče zelo vplivata na nadzor vozila, ob sunkovitem zaviranju pa boste ves sneg s strehe dobili na vetrobransko steklo in motorni pokrov.

Bolj kot globa bi vas sicer morala skrbeti varnost sebe in drugih, zakon pa sicer za neočiščena vozila predvideva kazen 200 evrov. 

Komentarjev 1
  • miro 17:44 27.januar 2014.

    Najnevarneje je v križiščh, takrat najažje pade kak kos ledu z cerade tovornjaka. A tudi marsikateri voznik osebnega vozila , je zelo malomaren glede tega . Niti vetrobranskih stekel si ne očistijo ledu povsem, kajšele da bi sneg z avtomobila.