Avto > Avto nasveti
9718 ogledov

Deset nasvetov za preživetje akumulatorja v mrazu

Jutri vam bodo brezplačno pregledali pnevmatike in akumulatorje. (Foto: Jerca Bo Žurnal24 main
Avtomobilski akumulator je vse leto med najbolj obremenjenimi deli avtomobila, saj skrbi za celotno oskrbo z električno energijo, pod še večjo obremenitvijo pa se znajde v hladnih zimskih dneh, ko lahko v skrajnem primeru tudi odpove.

In to se najbolj pogosto zgodi ravno tedaj, ko se moramo odpeljati v službo ali pa moramo otroke odpeljati v vrtec ali šolo. Kaj torej storiti, da bi akumulator vašega avtomobila uspešno preživel zimo in nas ne bo v najbolj neugodnem trenutku pustil na cedilu? Pri britanskem kraljevem avtomobilskem klubu RAC so pripravili deset nasvetov, kaj lahko voznik stori, da mu ne bo treba kupovati dragega novega akumulatorja.

Cesta sneg promet zima Upoštevajte to Avto Nasveti mehanikov voznikom dizlov v mrzlih dneh

Odpeljite se na daljše vožnje

Tako kot za marsikatero drugo avtomobilsko komponento tudi za akumulator velja, da se morate z avtomobilom kdaj odpeljati na daljšo vožnjo, da se malo bolj napolni. Med številnimi kratkimi vožnjami po opravkih alternator ne more dovolj polniti akumulatorja, kar velja predvsem pozimi, ko zaradi nizke temperature pade njegova kapaciteta, po drugi strani pa je poraba energije lahko precej večja. Težavo lahko omilite tako, da akumulator redno polnite z zunanjim polnilnikom, vendar tega vedno ne morete storiti.

akumulator | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izklopite dodatne naprave

Pri nekaterih avtomobilih ostanejo vtičnice in priključki USB aktivni tudi tedaj, ko je motor ugasnjen, kar pomeni, da nanje priključene naprave še naprej uporabljajo električni tok iz akumulatorja. Nekateri vozniki pozabijo ugasniti tudi osvetlitev kabine, radio ali druge potrošnike energije. Vsi ti porabniki elektrike lahko izpraznijo akumulator , zaradi česar avtomobila ne boste mogli zagnati. Pred odhodom iz avtomobila torej poskrbite, da bodo izključene vse naprave, ki bi lahko izpraznile akumulator.

Je voda iz izpuha nevarna? Nasvet meseca Avto Kako nevarna je voda iz izpuha?

Pred zagonom motorja pritisnite pedal sklopke

Nekaterih avtomobilov sploh ne morete zagnati, ne da bi pritisnili pedal sklopke, nekateri pa to še omogočajo. Klub RAC priporoča, da tudi v takšnih avtomobilih pred zagonom obvezno stisnete pedal sklopke, saj boste na ta način precej razbremenili zaganjalnik s tem pa boste zmanjšali tudi obremenitev akumulatorja.

Občasno preverite akumulator

Sodobni akumulatorji sicer načeloma ne potrebujejo vzdrževanja, vendar občasni pregledi niso odveč. Vsak voznik lahko občasno preveri, če so spojke dovolj trdno pritrjene na priključke akumulatorja, saj ohlapno pritrjene spojke lahko povzročajo izgube med polnjenjem in praznjenjem akumulatorja.

Opozorilo mehanika Avto V mrazu v avtomobilu nujno izklopite ta sistem

Akumulator | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Preverite električni sistem avtomobila

Če na akumulator priključeni električni sklopi ne delujejo pravilno, lahko slabo vplivajo tudi na akumulator. Posledica je lahko premočno ali prešibko polnjenje akumulatorja. Pozor: pregled in morebitna popravila mora opraviti servisna delavnica.

Ne ignorirajte opozorilnih znakov

Nezanesljiv ali podaljšan zagon motorja je jasen znak, da je lahko nekaj narobe z akumulatorjem. Takšnega opozorila nikoli ne prezrite in čim prej obiščite servisno delavnico, predvsem v primeru, če na armaturni plošči sveti tudi opozorilna lučka.

Odsevni jopič Avto ne vžge Avto Avto ne vžge – kako lahko situacijo rešim sam

Akumulatorja ne preobremenite

Če avtomobila ne morete zagnati, zagona ne ponavljajte, saj se akumulator ne bo čudežno sam napolnil. Če to počnete, lahko akumulator preobremenite in v skrajnem primeru ga lahko celo uničite in ga ne bo več mogoče napolniti.

Akumulator | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Bodite pripravljeni na težave

Najboljša takojšnje rešitev za prazen akumulator so še vedno kabli, s katerimi ga priključite na akumulator drugega avtomobila. Morda jih boste v življenju uporabili le enkrat ali dvakrat, vendar si boste tedaj hvaležni, da jih imate v avtomobilu. Kabli niso dragi, zato ni razloga, da jih ne bi imeli.

booster Zagonski kabli Avto Zagonski kabli za bencinskega clia niso primerni tudi za dizelski SUV

Ne zanemarjajte vzdrževanja avtomobila

Slabo vzdrževan avtomobil lahko povzroči dodatne obremenitve za akumulator, zato je skrb za ustrezno vzdrževanje avtomobila ključnega pomena tudi za dolgo življenje akumulatorja.

Ko ne zaleže nič več, ne zaženite panike

Vsak akumulator enkrat povsem odpove poslušnost in ga je treba zamenjati. Odpove lahko celo povsem nov akumulator s proizvodno napako. Če se vam to zgodi na poti, nikar ne zaženite panike, ampak najprej poskrbite za varnost in mesto okvare zavarujte z varnostnim trikotnikom, potem pa pokličite pomoč.

Komentarjev 1
  • Avatar Germilenka
    Germilenka 00:03 09.februar 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com