Avto > Avto nasveti
4792 ogledov

Avto ne vžge – kako lahko situacijo rešim sam

Odsevni jopič
Avtomobili sicer postajajo čedalje bolj zanesljivi, a kljub temu se nam lahko zgodi, da zjutraj ali kadarkoli pozneje naš avtomobil ne bo vžgal. Kaj je lahko vzrok temu in ali lahko kaj storimo?

Vzrokov za to, da avtomobil sploh ne vžge ali pa neha delovati med vožnjo, je lahko zelo veliko in ravno od posameznega vzroka je odvisno, če bomo lahko malo počakali in takoj nadaljevali vožnjo ali pa bo potrebna pomoč mehanika. V glavnem gre za dve vrsti težav.

Prva so težave z oskrbo motorja z gorivom. Eden od razlogov je lahko ta, da je v posodi za gorivo preprosto zmanjkalo goriva ali pa smo vanjo natočili napačno gorivo, se pravi bencin namesto dizla ali obratno. Poleg tega so vzrok za to, da motor ne vžge, lahko krivi tudi zamašen filter goriva ali gorivni vodi, odpove pa lahko tudi črpalka za gorivo.

posoda za gorivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Druga vrsta težav je povezana z elektriko. Težave pri vžigu namreč lahko povzroča tudi pokvarjen zaganjalnik, pokvarjena pa je lahko tudi vžigna ključavnica in vžigna elektronika nasploh. V električne kontakte je lahko zašla tudi vlaga, iz določenega vzroka je lahko prekinjen električni vod, pokvarjene so lahko vžigalne tuljave ali svečke, poškodovan je lahko kabel, za kar so pogosto krive kune, ki jim je všeč plastična izolacija. Vzrok za to, da avtomobil ne vžge, je lahko tudi izpraznjen akumulator, ki zaradi preredke uporabe avtomobila ni bil dovolj napolnjen in se je izpraznil ali pa je preprost izgubil kapaciteto in ga bo treba zamenjati.

Je v posodi sploh še kaj goriva?

Če avtomobil ne vžge ali pa se med vožnjo nenadoma ustavi, najprej preverite, če je v posodi kaj goriva, saj je prazna posoda med zelo pogostimi vzroki za takšno težavo. Sodobni avtomobili sicer voznike pravočasno opozorijo, da bo potreben obisk črpalke, a ti pogosto ignorirajo opozorila. Pozor: če vam med vožnjo zmanjka goriva, ne boste imeli le sitnosti z iskanjem pomoči, ampak vas v marsikateri državi lahko tudi oglobijo.

 | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Drugi pogosti vzrok, ki ga načeloma lahko odpravite celo sami, je izpraznjen akumulator. Pri zagonu avtomobila si lahko pomagate s priključnimi kabli, s katerim vaš akumulator povežete z drugim polnim, ali pa ga napolnite s priročnim polnilnikom. Dovolj preprosta, če imate le nekaj ročnih spretnosti, je tudi menjava samega akumulatorja. 

A pozor, če se težave nadaljujejo in se akumulator spet izprazni, je lahko kriv tudi pokvarjen alternator, ki ne polni akumulatorja. In v tem primeru je potreben obisk avto električarja. Do težav z akumulatorjem sicer prihaja pozimi, ko se kapaciteta polnjenja zaradi mraza lahko precej zmanjša, in se pogosto pokažejo prav v prvih hladnih jesenskih jutrih.

Kaj pa ostali morebitni vzroki, ki smo jih našteli. Za njihovo odpravo bo pač potreben obiska mehanične delavnice.

Komentarjev 1
  • gustl 08:02 12.avgust 2019.

    Kantica pa vžigalica, pa sigurno vžge...😂