Kako z obvolanskimi tipkami pregnati tatove

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Videli smo, kako v praksi deluje najmodernejši sistem proti kraji avtov, zaradi katerega se celo najbolj izurjeni tatovi praskajo po glavi in na koncu zbežijo peš.
Oglej si celoten članek

Si predstavljate to:

- pustite prižgan in odklenjen avto, pa vam ga ne more nihče odpeljati
- lahko vam onesposobijo osnovni alarm, pa vam ga ne morejo odpeljati
- lahko vam skodirajo ključ, pa ne bodo mogli premakniti vozila
- lahko poskusijo z raznimi motilci signala, pa bodo neuspešni
- lahko prekopljejo pol avta, pa še vedno ne bodo vedeli, kakšno varovalno napravo sploh iščejo ...

Avto Je imel zgolj srečo, da je našel ukraden avto?

Izgine skoraj eden na dan

Slovenija velja za državo, kjer je kraj motornih vozil relativno malo. Policijska statistika navaja, da je število kraj v letu 2017 upadlo za dodatno tretjino v primerjavi z letom prej, tudi na podlagi uspešnih preiskav in aretacij članov združb, ki so se ukvarjale s krajami in razstavljanjem vozil. A na leto v naši državi še vedno izgine okoli 300 vozil in za veliko večino se izgubi vsaka sled. Še precej nevarnejše je, če se z avtom pogosto odpravite na tuje.

Tatovom je v zadnjih letih delo olajšala napredna tehnologija, saj je več raziskav (ADAC ...) dokazalo, da so varovalni mehanizmi pri brezstičnih ključih v vozilih prešibki. Moderni trend, ki gre v smeri, da bomo avtomobile odklepali in prižigali kar s pametnimi telefoni, bo stvari kvečjemu še poslabšal.

Tudi v Sloveniji so se že pojavile tatvine z brezkontaktnimi ključi, torej ko tatovi s posebno napravico na daljavo celo več metrov "preslikajo" ključ, pa čeprav ga ima lastnik v hiši. Ta tip kraj je drugod po Evropi zelo pereč problem predvsem pri premijskih znamkah.

Policija med preventivnimi nasveti svetuje kombinacije mehanskih (volanski drog ...) in elektronskih (alarm, GPS ...) varoval.

V treh letih V naslednjih treh letih novih avtov ne bomo več odklepali tako, kot do zdaj

Rešitev: tatu prisiliti, da išče ostro iglo v velikem kupu sena

Iz Rusije je tudi v Sloveniji že prišel nov princip elektronskega varovanja, ki naj bi tatove spravljalo v obup. Za idejo pametnega imobilizatorja stoji podjetje Author, kjer se hvalijo, da je v Rusiji niso ukradli še nobenega izmed 60 tisoč vozil, ki imajo vgrajen njihov sistem Igla. Sedaj svojo storitev širijo proti zahodu, med drugim se bodo predstavljali na največjem svetovnem salonu poprodajne opreme Automechanica, ki bo sredi septembra v Frankfurtu. Sistem smo nekoliko podrobneje spoznali tudi pri Žurnalu24.

Foto: Author Sistem Igla

Princip delovanja je za uporabnika preprost - voznik po zagonu motorja "vpiše" še PIN kombinacijo, ki jo vnaprej sam izbere. To lahko izvede kar prek obvolanskih tipk, recimo tistih za glasnost radia. Če je PIN kombinacija pravilna, bo avto normalno deloval naprej, sicer pa se bo motor čez nekaj sekund ustavil. PIN-a sploh ni potrebno vnašati pri naprednejši različici sistema Igla, ki omogoča nadzor nad avtom prek pametne aplikacije - ko je telefon v avtu, varovalni sistem razume, da je poleg tudi lastnik.

Zakaj je sistem za tatove tako trd oreh?

Najprej je tu dejstvo, da je mali modul z nekaj žičkami mogoče zelo dobro skriti praktično kamorkoli v avtu, pri čemer ne oddaja nobenega signala in ga je zato nemogoče na hitro onesposobiti.

Ob aktiviranju je varovalni sistem sposoben povsem skriti sled, zakaj je avto ugasnil oziroma celo zavajati z javljanjem neke druge napake, ki zmede tatu. Sistem se razlikuje od klasičnih elektronskih blokad tudi po tem, da ne poteka analogno prek relejev, ki tatovom dopuščajo vzpostavitev obvoda, temveč digitalno prek CAN komunikacije. Pomembna lastnost je, da Igla imobilizira več bistvenih delov avtomobila hkrati - tudi če bi tatu uspelo nekako premagati blokado motorja, je tu še blokada črpalke goriva ...

Avto Enostaven trik proti kraji avtomobila

Pri proizvajalcu zagotavljajo, da je sistem prilagojen za večino modernih avtomobilov, ob tem pa ne posega v delovanje avta, zato ni okrnjena garancija. Tudi v Sloveniji je že več montažerjev za Iglo, cene se prično pri okoli 300 evrih in so odvisne tudi od tipa vozila.

Foto: Anže Petkovšek Protiblokirni sistem Igla

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:44 13. September 2018.

    Zadeva je veliko bolj pametna, da bi vzdržala pavšalne komentarje. Za avto, ki ga naložijo obstajajo še drugi prijemi, le ...

  • 10:57 8. September 2018.

    Čakaj....a se norca delajo? Sistem samodejno zazna, da je telefon v bližini.. PA SAJ TO ŽE DELA PAMETNI KLJUČ, pa ...

  • 09:46 8. September 2018.

    na žalost statistika ukradenih ne drži...v letu 2018 je stanje alarmantno...policija pa vprašanje če ni povezana z mrežo preprodaje...saj praktično ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.