Avto
21354 ogledov

Enostaven trik proti kraji avtomobila

Kraja avtomobila
Policisti opozarjajo, da se tudi v Sloveniji pojavlja nov način t. i. keyless kraje vozil, pri katerem tatovi za zagon vozila uporabljajo brezkontaktne ključe. Na spletu so ponudili rešitev, kako se zavarovati pred tovrstnimi krajami.

Tehnologija odklepanja vozil brez ključa je močno pospešila kraje avtomobilov. V Veliki Britaniji naj bi ravno zaradi te tehnologije, brezstičnega vstopanja v avtomobil in zagon motorja, število kraj zraslo za 56 odstotkov, pišejo britanski mediji, ki navajajo Mosheha Shlisela, šefa varnostne službe Guard Knox.

vlom vlomilec Kaj odganja tatove Slovenija Za vlom tatovi potrebujejo manj kot pet minut

Na policiji opažajo, da so v evropskem prostoru trenutno v ospredju tatvine vozil, pri katerih lastniki za odklepanje in zagon uporabljajo brezkontaktne ključe oziroma "keyless" sisteme. V tujini so se tatvine teh vozil pojavile pred dvema do tremi leti, konec lanskega leta pa smo jih zaznali tudi v Sloveniji. Sistem brezkontaktnih ključev je med znamkami in modeli vozil vedno bolj razširjen, zato je ogroženih vedno več vozil, pravijo na policiji.

Etui za blokiranj signala brezstičnih ključev | Avtor:  Xpack Xpack

Avtomobilski ključi Slovenija Pozor! Tatovi uporabljajo tudi motilce zaklepanja!

Taktika tatov preprosta

Sistem brezkontaktnih ključev deluje tako, da ima lastnik vozila lahko ključ v žepu. Ko vozilo zazna, da se je lastnik vozilu dovolj približal, se le-to pri odpiranju vrat samodejno odklene. Ko voznik odpre vrata in se v vozilo usede, lahko zažene motor le s pritiskom na gumb. Ključ in vozilo si pri tem medsebojno izmenjujeta podatke, kar storilci izkoriščajo za izvedbo tatvine. Pri tem morata biti storilca najmanj dva. Prvi storilec s posebnim elektronskim pripomočkom najprej poišče oziroma zazna prisotnost brezkontaktnega ključa, npr. v plašču na obešalniku v lokalu, v plašču lastnika v trgovini, na omarici v predsobi hiše ali stanovanja itd. Z aktiviranjem te elektronske naprave nato podaljša signal ključa do drugega dela naprave, ki jo ima drugi storilec, ki je v neposredni bližini vozila. Vozilo si nato s pomočjo obeh delov elektronske naprave izmenja podatke s ključem, ki je sicer od vozila preveč oddaljen. Drugi storilec vozilo najprej odklene, se v vozilo usede in zažene motor. V tem trenutku lahko prvi storilec zapusti bližino brezkontaktnega ključa, drugi storilec pa se z vozilom odpelje s kraja. Pri tem mora paziti, da mu vozilo ne ugasne, saj ga ne bi več mogel zagnati.

Brezstični ključ | Avtor: Mazda Mazda

Zimske gume Slovenija Tatovi z dobrim občutkom za čas ukradli 71 novih pnevmatik

Policija svetuje

Policisti na spletni strani ponujajo rešitve, kako se zaščititi. Na primer tako, da se vozilo parkira v garaži, ključe pa shrani v posebno torbico ali škatlo, ki onemogoča oddajanje elektromagnetnega valovanja in s tem komunikacijo z elektronsko napravo za tatvine vozil. Priporočajo tudi, da v vozilo namestite dodatno elektronsko ali mehansko varovalno napravo, se obrnete na pooblaščen servis in se pozanimate o morebitnih nadgradnjah za vozilo, ki so lahko programske ali mehanske, saj proizvajalci nenehno izpopolnjujejo sisteme varovanj vozil. Na pooblaščenem servisu se lahko dogovorite za izklop sistema brezkontaktnega ključa, vendar v tem primeru izgubite tudi nekaj udobja pri uporabi vozila.

BMW M3 E30 Ukraden! Avto Tatovi ukradli izjemen primerek BMW M3

Enostavna zaščita

Na spletnih straneh se širi še en nasvet, in sicer, da ključ ovijete v aluminijasto folijo, saj naj bi na ta način tatovom onemogočili, da vam na daljavo prekodirajo kodo ključa in vam na ta način ukradejo vozilo. 

Nekdanja agentka pri FBI Holly Huber, ki je zdaj glavna direktorica pri podjetju GlobalSecurityIQ prav, da lahko s tem enostavnim trikom resnično preprečite krajo vozila. "Rešitev ni idealna, je pa najcenejši način," je dejala za Detroit Free Press.  

"Cyber" grožnje o tako dinamične in se konstantno spreminjajo, da potrošniki le s težavo spremljajo, kaj se na tem področju dogaja," pravi Huberjeva in svetuje, da lahko lastniki za malo denarja na spletu kupijo "faradeyjevo kletko." Tako kot pri foliji, mali sprejemnik iz kovinske mreže blokira signal, ki ga zato tatovi ne morejo uloviti.

Komentarjev 8
  • oldii 11:54 18.julij 2018.

    Akcija! Kupi nov avto, gratis 3 rolce folije:)

  • porko2 20:31 17.julij 2018.

    Kupi si 101-eko, pa ti je ne bo nihče ukradel.

  • evelux 18:13 17.julij 2018.

    Butli brezkontaktni ključ in udobje ampak si ga zavijte v alu folijo da nebo dosegljiv ....