Kdo je v resnici kriv za rekordne izpuste CO2?

Foto: Epa
Foto: Epa
Leta 2022 je človeštvo povzročilo rekordne izpuste ogljikovega dioksida. Avtomobili so bili pri tem precej nedolžni. Čeprav je bil za največ izpustov resda kriv promet, pa so je največji povzročitelji letala in ne avti.
Oglej si celoten članek

Čeprav se okoljevarstveniki vseh vrst pri iskanju krivca za visoke izpuste ogljikovega dioksida osredotočajo predvsem na avtomobile z motorji z notranjim zgorevanjem, sta za njihovo rekordno povečanje v zadnjem letu najbolj kriva industrija in letalstvo. Tako kažejo izsledki študije, ki so jo opravili pri mednarodni agenciji za energijo IEA.

Avto Deutsche Bank: električne avte za bogataše financirajo revni

Študija IEA namreč navaja, da so se emisije lani za 0,9 odstotka povečale na 36,8 gigatone. Za ilustracijo povejmo, da so pri NASA izračunali, da je ena gigatona ekvivalentna masi približno 10.000 polno natovorjenih letalonosilk.

Foto: Anže Petkovšek slovenija 17.06.13, Adria, Adria Airways, Slovenski letalski prevoznik, letalo,

Letalski promet se je začel vračati k številkam pred pandemijo, opuščanje jedrskih elektrarn pa je skupaj z energetsko krizo povzročilo ponovni preporod premoga kot vira energije. Težave je povzročilo tudi nepredvidljivo vreme. Ekstremni pojavi, kakršni so podaljšane suše, so namreč zmanjšale količino vode za pridobivanje elektrike v hidroelektrarnah. To pa so nadomestile elektrarne na fosilna goriva. Dolgi in neprekinjeni vročinski valovi pa so povzročili povečano porabo elektrike v klimatskih napravah.

Avto Uradno: EU bo prepovedala prodajo vozil na bencin in dizel

Povečana uporaba premoga

Emisije ogljikovega dioksida zaradi uporabe premoga so se po navedbah IEA lani povečale za 1,6 odstotka. Da bi se izognila višjim cenam naravnega plina zaradi vojne v Ukrajini, so s plina na premog kot vir energije prešle številne, predvsem azijske države. Emisije ogljikovega dioksida, ki ga povzroči zgorevanje tekočih goriv, pa so lani narasle za 2,5 odstotka, k čemur je največ prispeval letalski promet.

Foto: EIA Naraščanje izpustov ogljikovega dioskida

Ob tem je treba izpostaviti dejstvo, da so bile lanske emisije ogljikovega dioksida kljub naraščanju še vedno nižje od predvidevanj strokovnjakov. Povečana uporaba obnovljivih virov energije, električnih vozil in toplotnih črpalk je namreč preprečila tvorbo dodatnih 550 megaton ogljikovega dioksida. Emisije ogljikovega dioksida sicer kontinuirano vse hitreje naraščajo že od devetnajstega stoletja. Edina izjema je bilo leto 2020, ko je zaradi pandemije promet skoraj zastal.

Avto Novi podatki: Slovenija je med slabšimi

Po navedbah IEA je sicer proizvodnja elektrike v vetrnih in sončnih elektrarnah lani prvič presegla proizvodnjo elektrike v plinskih in jedrskih elektrarnah. Izvršni direktor IEA Fatih Birol je komentiral, da bi brez čistih virov energije emisije ogljikovega dioksida naraščale skoraj trikrat hitreje. Dodal pa je, da emisije iz fosilnih goriv še naprej naraščajo, kar ovira napore za dosego klimatskih ciljev.

Foto: Profimedia zastoj, gneča, avto

IZRAČUNI Priljubljeni motorji zaradi novega zakona v težavah?

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 13:56 17. Marec 2023.

    Samo , da goveda niso zopet kriva za izpuste :)

  • 12:51 17. Marec 2023.

    Dragi AVTOR M.J "Čeprav je bil za največ izpustov resda kriv promet, pa so je največji povzročitelji letala in ne …

  • 11:12 17. Marec 2023.

    Banda podnebna...Sedaj so se pojavile struje v agendi, eni krivijo avte, drugi krave, tretji kmete in četrti avione....Skupno jim je, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.