Avto
9405 ogledov

Priljubljeni motorji zaradi novega zakona v težavah?

PRIMA primerjalni test PRIMA
Proizvajalci se v prizadevanjih za zmanjšanje emisij že nekaj let zatekajo k motorjem z majhnimi delovnimi prostorninami, ki pa prinašajo določene težave. Ne zdi se verjetno, ampak prav zaradi emisij grozi izumrtje marsikateremu varčnemu majhnemu motorju.

Vzrok za to so kazni, ki jih bodo proizvajalci, posredno pa v bistvu kupci novih avtomobilov, plačevali za presežne izpuste ogljikovega dioksida nad mejo 95 gramov na kilometer. Pri Autocarju so izračunali, da bo precej nedolžen najšibkejši dizelski BMW 116d z 1,5-litrskim turbodizelskim trivaljnikom denimo prizadela kazen 1.330 evrov na avtomobil, za VW up GTI z litrskim turbobencinskim trivaljnikom pa bo treba doplačati celo 3.252 evrov. Si bo kdo torej sploh še želel športnega majhnega avtomobila?

E-skiro Posledica 27. 1. Avto Zakaj morajo biti vsi vozniki v Sloveniji jezni na naše politike

Okoljskih meril ne bo mogoče doseči

Do nedavnega so si proizvajalci pri razvoju avtomobilov prizadevali predvsem za izboljšave na področjih zmogljivosti, udobja in varnosti, pri emisijah pa niso bili tako natančni, saj so menili, da se bodo težavam izognili z uvedbo manjših motorjev in brisanjem najmočnejših in najbolj potratnih, ki jih bodo nadomestil manjši motorji s prisilnim polnjenjem.

Števec avtomobila Avto Kateri avtomobili prevozijo največ kilometrov?

Zdaj kaže, da tudi to ne bo dovolj in da tudi najbolj skromnim modelom grozijo precej visoke kazni za presežene izpuste ogljikovega dioksida. Kazni bodo proizvajalci seveda na tak ali drugačen način prenesli na kupce, zato bi se cene nekaterih modelov ali njihovih različic lahko tako povečale, da jih ne bo več mogoče prodati.

Volkswagen up GTI koncept | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Luč na koncu tunela Avto Tako malo dizelskih avtomobilov je bilo prodanih

Kockanje z grami in kilogrami

Emisijski standardi so žal postavljeni tako, da jih s konvencionalnimi motorji skoraj ne bo mogoče doseči. Zato bo proizvajalcem vsaj v začetku na voljo nekaj izjem. Do konca leta bo tako predpis veljal »le« za 95 odstotkov avtomobilov, kazni pa bodo odvisne tudi od mase avtomobila. Če bo avtomobil namreč težji od 1.379,88 kilograma, bodo lahko vsakih 100 kilogramov nad to maso zmnožili s koeficientom 0,0333 in dobljeno maso prišteli k dovoljenim gramom ogljikovega dioksida. Avtomobil z maso 1.479 kilograma bo tako lahko na kilometer brez globe izpuščal dodatnega 3,33 grama ogljikovega dioksida. Po drugi strani bodo morali lažji avtomobili v zrak izpuščati manj ogljikovega dioksida.

bugatti chiron VRTOGLAVA GLOBA Avto Ko avtomobilistom ni treba skrbeti za izpušne pline

BMW bo tako moral svoji ponudbi doseči znamkino povprečje 102 grama ogljikovega dioksida na kilometer, Fiat, ki večinoma proizvaja majhne avtomobile, pa bo moral s svojo floto doseči 92 grama. Iz tega torej jasno izhaja, da bo v prihodnosti potrebna obsežna elektrifikacija pogonskih sklopov, ki je že v teku, prav tako pa bo neizogibno izginotje nekaterih modelov ali vsaj njihovih različic.

Fiat 500 in panda | Avtor: Fiat Fiat

Zmanjšuje se pestrost ponudbe

To se že dogaja. Pri statistični hiši Jato Dynamics so namreč ugotovili, de je samo leta 2019 z britanskega avtomobilskega trga izginilo 184 različic različnih modelov, nekateri modeli pa so se tudi popolnoma poslovili. Čistka se bo seveda nadaljevala, zaostritev pa si lahko obetamo predvsem prihodnje leto, ko bo ukinjena tudi letošnja petodstotna olajšava.

Izpuh VB Avto Kontroverzni načrt Velike Britanije z vozili na fosilna goriva

Po drugi strani strokovnjaki napovedujejo, da se bo gotovo povečalo povpraševanje po cenejših rabljenih avtomobilih, ki pa jim bodo cene prav gotovo tudi zrasle. To gotovo ne bo pripomoglo k večji prijaznosti avtomobilskega prometa do okolja, saj bodo na cestah s podaljšanimi življenjskimi dobami vozili avtomobili, ki v zrak izpuščajo več škodljivih plinov. In tu seveda ne gre zgolj za ogljikov dioksid.

Bi bilo torej dobro, da nekdo Bruslju svetuje, naj v prid večje prijaznosti do okolja nekoliko omili visoka okoljska merila, saj se sicer lahko zgodi, da bo za stranko bolj smotrn nakup velikega in težkega športnega terenca kot pa majhnega mestnega avtomobila? To pa gotovo ni prijazno okolju.

Mercedes logotip Neuradno Avto Potres pri Mercedesu, ukinja se tudi velikoserijski model!

BMW 118d | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 4
  • Teo Bunta 10:56 23.februar 2020.

    Bravo Bruselj. Sicer bi te ukrepe bilo potrebno sprejet veliko prej, ampak je Nemška avtoindustrija močno lobirala, da se je rok podaljšal. Osebno vozim najmanj 5000 km mesečno, seveda z izpusti daleč pod začrtano mejo. In seveda veliko ceneje kot ...prikaži več s "popularnimi" modeli. Da ne bodo pisali, da je nemogoče.

  • Snežinko 20:02 22.februar 2020.

    Dejstvo je, da v Bruslju o tem odločajo popolni idioti, ki nimajo pojma o tehnologiji. Ne moreš zmanjševati izpustov linearno vsako leto toliko, ker to enostavno NE GRE. Na neki točki se "ekonomiranje" motorjev neha na škodo okolja in kupcev ...prikaži več (no, za slednje se jim itak =be...). Kot je v članku omenjeno: ljudje bodo kupovali ali rabljene ali pa dražje (in težje) avtomobile, pa se efekt "ekologije" popolnoma izniči. Lepo bi bilo, če bi proizvajalci avtomobilov stopili skupaj in družno" stavkali"..