Avto
7277 ogledov

Tako malo dizelskih avtomobilov je bilo prodanih

Gregor Prebil
Število dizelskih registracij v Evropi še naprej upada, a je videti luč na koncu tunela.

Zadnji podatki združenja avtomobilskih proizvajalcev v Evropi ACEA kažejo na nadaljnjo krepitev prodaje bencinskih vozil. Skoraj 60 odstotkov vseh novih avtomobilov, ki so bili lani registrirani v Evropski uniji, je namreč imelo bencinski motor.

Slovenija 18.02.2014 gorivo, bencin, dizel, tocenje goriva v avtomobil, Petrol, Kaj pa Slovenija? Avto 11 evropskih držav bi prepovedalo bencinske in dizelske avtomobile, kaj pa Slovenija?

To je znatna rast v primerjavi z letom 2018, ko je bilo vseh registriranih bencinskih vozil 56,6%. Dizelski avtomobili so lani predstavljali 30,5% prodaje, kar je velik padec v primerjavi z letom 2018, ko je bil delež dizlov 35,9 %. Električni avtomobili nadaljujejo rast, saj je bil njun delež tri odstotke, ali odstotno točko več kot leto prej.

Ford ecosport dizel Avto Resnica o prodaji dizelskih avtomobilov v Sloveniji

Še večji padec je prodaja dizlov doživela v zadnjem kvartalu leta 2019, ko se je spustila pod 30 odstotkov, na 29,5 odstotka vseh novih registracij v EU. V istem obdobju lanskega leta so bencinska vozila predstavljala 57,3% trga in električna 4,4% celotne prodaje novih avtomobilov.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dizelski avtomobili Nova Evropska komisija Avto Nova Evropska komisija pripravlja nov udarec za bencinske in dizelske avtomobile

Kljub temu podatki ACEA nakazujejo na možnost okrevanja dizelskih vozil, saj se je povpraševanje po dizlu znova povečalo na dveh največjih avtomobilskih trgih Evropske unije: v Franciji so zabeležili rast 7,3 %, v Nemčiji pa za 4,3 %.

Komentarjev 2
  • ode 18:17 17.februar 2020.

    Prodaja električnih vozil se je ustavila, ne pa dizelskih, sploh, ker ni več subvencij in polnilne postaje so začele krepko zaračunavati elektriko. Pa še ogromno drugih nejasnosti je. Od tod izhaja ta (plačana) "raziskava".

  • maresem 13:51 17.februar 2020.

    Trenutno ga ne kupujem, bi pa zagotovo dizla in niti pod razno bencinarja, tako da me vaša raziskava dol visi.