Avto
2443 ogledov

Ko avtomobilistom ni treba skrbeti za izpušne pline

bugatti chiron Bugatti
V luči prizadevanj za zmanjševanje emisij škodljivih plinov se zdi že kar absurdno, da se monumentalnemu 16-valjniku iz bugattija chirona ni treba bati za prihodnost. Ta je celo zelo obetavna.

Proizvajalci, ki svoje avtomobile prodajajo v Evropi, bodo morali z letošnjim letom emisije ogljikovega dioksida v izpušnih plinih spustiti na 95 gramov na kilometer, kar bo zadelo kar 95 odstotkov njihovih avtomobilov. In prihodnje leto bodo ukinili tudi petodstotno toleranco. Komur izpustov ne bo uspelo spustiti pod to mejo, bo moral za vsak preseženi gram ogljikovega dioksida plačati kazen v višini 95 evrov.

Bugatti chiron rekord Video Avto Bugatti chiron drvel kar 490 km/h, bo rekord obveljal?

In tu se postavi vprašanje o hiperšportnih avtomobilih, kakršen je bugatti chiron, čigar 1.500-'konjski' štirikratno prisilno polnjeni šestnajstvaljnik z delovno prostornino osmih litrov na vsak kilometer proizvede kar 516 gramov ogljikovega dioksida.

Bugatti chiron | Avtor: Bugatti Bugatti

Brez skrbi v onesnaževanje

Kaj bodo torej pri Bugattiju storili, da bodo ustregli omejitvi? Prav nič. Pri Bugattiju namreč sploh ne razmišljajo o hibridizaciji in elektrifikaciji, ki marsikateri znamki pomagata do doseganja okoljskih zahtev. Prav nasprotno: svojemu hiperšportniku napovedujejo še dolgo in bleščečo prihodnost.

Bugatti chiron Chiron Avto Za koliko dodatne opreme kupci doplačajo pri chironu?

Bugattijev vrhovni šef Stephen Winkelmann je namreč izjavil, da bodo enega najbolj spornih motorjev izdelovali še vsaj deset let, napoveduje pa tudi, da mu bo cena le še rasla. Multimilijonarski kupci so namreč povsem pripravljeni plačati globo, ki bo za 421 preseženih gramov ogljikovega dioksida na kilometer znašala 39.995 evrov. Nam se vsota zdi že kar osupljiva, za povprečnega milijarderja pa je le kaplja v morju oziroma ceni chirona, za katerega morajo plačati vsaj poltretji milijon evrov.

Bugatti chiron Kaj zmore 1.600 konjev Avto Bugatti chiron v vsej svoji moči in sijaju

Bugatti chiron | Avtor: Bugatti Bugatti

Bugatti chiron Avto Chiron bo hitrejši od vseh avtomobilov
Komentarjev 3
  • Snežinko 07:16 20.februar 2020.

    Kot povsod je tudi tu znesek kazni nefer. 95 evrov na gram močno udari male avtomobile s ceno 8, 10k€, pri takih superšportnikih pa je to desetinka kapljice v morje, oz. za=bavanje. Kazen bi morali postaviti procentualno glede na ceno ...prikaži več avtomobila, recimo 1% cene na gram. Potem bi bila zgodba popolnoma drugačna. Enako je s kaznimi: če bi bila kazen za prehitro vožnjo namesto fiksne cene raje v % lastnikove plače bi vsak prekleto premislil, preden bi pohodil gas...

  • NeAnonimni 10:54 17.februar 2020.

    S tem CO2 nas že kar močno nategujejo...

  • satir 10:40 17.februar 2020.

    Pa smo spet tam... kdor ima denar lahko "se.je" po drugih.... Hinavščina na višku, Tako kot omejitev na avtocesti za avtomobile 130km/h... prodajajo pa se s hvalisanjem o najvišji hitrosti seveda elektronsko omejeni na 250km/h... halo !