Kitajski zid prihaja v Evropo in verjetno tudi Slovenijo

Foto: WEY
Foto: WEY
Pri Emil Frey so vzeli pod okrilje dve inovativni kitajski znamki avtomobilov, ki želita prodreti na evropski trg.
Oglej si celoten članek

Ena največjih evropskih družb za distribucijo avtomobilov z močno prisotnostjo tudi v Sloveniji bo v Evropi začela prodajati kitajski znamki vozil ORA in WEY, ki sodita v koncern Great Wall Motor (GWM).

Skupina Emil Frey in kitajska avtomobilska skupina GWM sta podpisala dogovor o strateškem sodelovanju za uvoz in distribucijo vozil omenjenih znamk. 

Sporazum določa skupno trženjsko politiko, poroča Automotive News. Emil Frey bo prispevalo svoje znanje in zmogljivosti na področju uvoza, distribucije, logistike in poprodaje za znamko ORA, medtem ko bodo pri premijski znamki WEY nudili tudi podporo za nove formate trženja.

Dogovor določa, da se bodo polne dejavnosti pri lansiranju na evropskem trgu začele že do konca letošnjega leta in sicer najprej v Nemčiji. Nato se bodo aktivno širili na trgih zahodne in srednje Evrope.

Great Wall Motor je osmi največji kitajski proizvajalec vozil. Je v zasebnih rokah, lani so prodali 1,3 milijona vozil. Z nekaterimi konvencionalnimi modeli je že prisoten na trgih Srbije, Makedonije, Bolgarije in Romunije. Evropsko središče za GWM je München.

Prvi avto, ki prihaja na stari kontinent v sklopu novega dogovora, bo 4,2 metra dolgi električni model ORA funky cat. Ima zelo bogato serijsko opremo in obljublja prek 300 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

Foto: ORA ORA funky cat

Hkrati bo znamka WEY začela s prodajo premijskega priključnega hibrida cofee 01, ki se med drugim ponaša z zelo zmogljivimi Qualcomm računalniškimi možgani. Začetna cena križanca naj bi bila nekaj nad 40 tisoč evri.

Foto: WEY WEY cofee 01 Foto: WEY WEY cofee 01

Pri Emil Frey poudarjajo, da so se za sodelovanje odločili, ker so vozila iz koncerna Great Wall Motor znana po svoji inovativnosti, kar dokazuje tudi uvrstitev med 15 najbolj inovativnih svetovnih proizvajalcev vozil v letu 2020. GWM ima več kot 60 tisoč zaposlenih in je doslej pokrival trge Azije, Avstralije, Afrike in Bližnjega vzhoda ter Rusije. Zdaj želijo narediti korak na najbolj zahteven svetovni trg.

Emil Frey je največja neodvisna skupina za distribucijo vozil v Evropi in je že več let prisotna tudi v Sloveniji. Pri nas ima danes že petinski delež pri prodaji vozil 12 različnih znamk. Med drugim distribuirajo znamke koncernov Stellantis in Mercedes-Benz.

Emil Frey je sicer februarja letos že sklenil dogovor tudi za prihod znamke Xpeng v Evropo, najprej na trge z največjo gostoto električnih vozil.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:02 10. Avgust 2022.

    A znajo kitajci sploh naredit kaj, ne da bi skopirali dizajn in vsebino?

  • 06:46 10. Avgust 2022.

    Še dobro, da So Dovolj Pregrdi, da me ne bi slučajno zamikalo, da bi celo morda pomislil na kak nakup …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.