Kolikokrat prevozite rumeno luč na semaforju

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Koliko časa gori rumena luč na semaforju in zakaj na enem križišču faza rumene pred prižigom rdeče traja dlje kot na drugem? In kako ostri so policisti pri nadzoru vožnje v rumeno?
Oglej si celoten članek

Rumena luč na semaforju pomeni isto kot rdeča - vozniki morajo pred njo ustaviti, prometna pravila dovoljujejo izjemo le za tiste voznike, ki so že tako daleč v križišču, da ustavljanje ne bi bilo varno.

V praksi je seveda situacija zelo različna, rumena luč pa še posebej v mestni gneči dejansko pomeni isto kot zelena, oziroma voznik, ki ustavi pred njo, tvega burne reakcije tistih zadaj.

Koliko časa v povprečju sploh gori rumena luč na semaforju?

"Rumena luč ima predvsem varovalno funkcijo, ki ščiti udeležence, da lahko varno zapustijo križišče. Njena dolžina je odvisna od različnih dejavnikov - od tega, kako široka je cesta, pa kakšen je prehod in frekventnost prometa. Odvisno je od križišča do križišča," pravi Tomaž Logar, direktor Vigreda, podjetja, ki izdeluje svetlobno signalizacijo in z njo tudi opremlja cestne odseke. 

Dejan Pukšič iz mariborske družbe Nigrad, ki skrbi za brezhibno delovanje sistema semaforjev v štajerski prestolnici, ga dopolnjuje: "Dolžina rumene luči oziroma intervala je odvisna od dovoljene hitrosti prometnice. To je denimo tri sekunde za 50 km/h, pet sekund za 70 km/h in je skladna z nemškimi tehničnimi normativi, ki jih uporabljajo v večini evropskih držav. Vmesni čas je odvisen od več dejavnikov - uvozne in izvozne hitrosti, uvozne in izvozne razdalje, prehodnega in uvoznega časa ter tipa uvažanja."

Ureditev semaforizacije nekega križišča sicer terja ogromno preračunavanja in upoštevanje številnih dejavnikov. Pukšič poleg prometnih obremenitev navaja tudi prisotnost šibkejših udeležencev v prometu, strukturo motornih vozil (tovornjaki, avtobusi), različna časovna obdobja dneva in tedna, geometrijo in lokacijo križišča ... 

Pri rdeči zamižijo na enega, pri rumeni na obe očesi

Neupravičena vožnja v rdečo in rumeno luč je torej prekršek. Policisti ga ugotavljajo z "neposredno zaznavo", torej opazovanjem. "Ugotavljanje ali bi lahko voznik varno ustavil, je lahko preprosto, saj se z upoštevanjem  reakcijskega časa, zavorne poti in hitrosti vozila oz. prevoženi razdalji na sekundo lahko določi točka, ko bi voznik lahko začel ustavljati. Seveda gre pri ugotavljanju tovrstnih kršitev za subjektivno presojo, ki je v dvomih odločena v korist kršitelja," pravijo na policiji. 

In koliko kršitev vožnje v rumeno na leto obravnavajo policisti? "Kršitev vožnje v v rumeno luč v letu 2015 in 2014 ni bilo." So pa ugotovili 3.468 voženj v rdečo.

andrej.leban@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 18:50 10. Maj 2016.

    Tisti , ki so glasovali z NIKOLI ne da lažejo kot pes teče , ampak kar je najbolj žalostno, se …

  • 16:44 9. Maj 2016.

    Mogoče je zanimivo, samo to nisi povedal čisto nič. Kaj pa je pri tem zanimivo, kje se da to videt?

  • 16:31 9. Maj 2016.

    Ne vem če je beseda pasivna tukaj primerna. Bolj umirjen ali pa strpen. Drugače pa se strinjam.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.