Kriza prodaje avtomobilov na Hrvaškem

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov je objavilo podatke o prodaji vozil v Evropi med januarjem in oktobrom 2020. Hrvaška z največjim padcem, prodajalci v Sloveniji so lahko v primerjavi z večino Evrope zadovoljni.
Oglej si celoten članek

Povpraševanje po novih avtomobilih je med članicami EU in EFTE (Islandija, Norveška, Švica), najbolj padlo na Hrvaškem, kar za 43,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2019.

Avto Prihaja nov strošek pri uporabi avtomobila

Najmanjši padec v prodaji novih avtomobilov so zabeležili na Finskem (-16,9 odstotka). Prodaja avtomobilov v Evropi se je v primerjavi z letom prej v povprečju zmanjšala za 26,8 odstotka. V Sloveniji smo med januarjem in oktobrom po podatkih ACEA prvič registrirali 62.301 avtomobilov, kar pomeni padec v višini 24,6 odstotka, kar je pod evropskim povprečjem. Od naših sosed je padec prodaje avtomobilov večji v Italiji (-30,9 odstotka) in v Avstriji (-27,7 odstotka), nekoliko bolje se je godilo madžarskim prodajalcem avtomobilov, ki so zabeležili 20-odstotni padec v prodaji vozil.

AMZS AMZS: To morate vprašati prodajalca, ko kupujete avto

Foto: Profimedia Avtosalon prodaja avtov

Prodaja vozil Oktober: Novi hit med slovenskimi kupci vozil

V prvih desetih mesecih leta je bilo v članicah EU, Veliki Britaniji in članicah EFTE skupaj registriranih osem milijonov vozil. "V prvih desetih mesecih je covid-19 pustil posledice, ki jim do zdaj v avtomobilski industriji nismo bili priča," so zapisali pri ACEA.
Med največjimi trgi je prodaja najbolj padla v Španiji (-36,8 %), sledi Italija (-30,9 %) in Francija (-26,9 %), v Nemčiji se je prodaja avtomobilov zmanjšala za 23,4 odstotka.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.