Avto
4194 ogledov

AMZS: To morate vprašati prodajalca, ko kupujete avto

Opel astra in asistenčni sistemi Andrej Leban
Novi avtomobili imajo veliko različnih tipal, radarjev in drugih naprednih pripomočkov, ki pa jih morajo znati pravilno uporabljati, da bo vožnjo zares varna.

Razvoj sistemov pasivne in aktivne varnosti v vozilih, ki mu izdelovalci vozil že več desetletij namenjajo veliko pozornost, je in bo pripomogel k izboljšanju stanja prometne varnosti, na  Avto-moto zvezo Slovenije (AMZS), kjer v sodelovanju z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA Regija I začenjajo kampanjo NAS (napredni asistenčni sistemi), s katero želijo povečati osveščenost voznikov o pomenu naprednih asistenčnih sistemov, ki lahko ob pravilni uporabi prispevajo k varnejši vožnji in zmanjšanju števila prometnih nesreč. 

Zaviranje v sili | Avtor: AMZS AMZS

PRIMA test karavani asistenčni sistemi Naša primerjava Avto Trenutno najbolj napreden avto v svojem razredu je ...

Sistemi postajajo obvezni

Od novih naprednih sistemov in njihove obvezne vgradnje v vsa na novo homologirana vozila od julija 2022 in v vsa nova vozila od julija 2024 se pričakuje še nadaljnji pomemben prispevek avtomobilske industrije k zmanjšanju števila prometnih nesreč: »V AMZS smo prepričani, da lahko napredni asistenčni sistemi pripomorejo k večji varnosti – če ne preprečijo v celoti, lahko vsaj omilijo posledice prometnih nesreč, ki se najpogosteje zgodijo zaradi napak voznikov oziroma človeškega dejavnika«, meni Erik Logar, vodja področja varna mobilnost, in pojasni, da večina modernih sistemov deluje na podlagi številnih vgrajenih senzorjev in kamer.

Audi Q3 blis mrtvi kot asistenčni sistem | Avtor: Saša Despot Saša Despot

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi Avto Videokamere bodo snemale vaše početje v avtomobilu

Pri AMZS vabjio voznike, naj obiščejo AMZS Center varne vožnje na Vranskem, in praktično uporabo naprednih asistenčnih sistemov preizkusijo na varen način, ob pomoči in nasvetih inštruktorja varne vožnje.

Euro NCAP asistenčni sistemi Avto Dokaz: avtomobili postajajo diktatorji

PRIMA test karavani asistenčni sistemi | Avtor: PRIMA PRIMA

Že dež ima vpliv na delovanje asistenčnih sistemov

Dodaja tudi, da morajo vozniki vedeti, kakšen sistem je vgrajen v njihovem vozilu in kako deluje, ter da so tovrstni sistemi zanesljivi le, če so tehnično brezhibni in delujejo v ustreznem okolju. Že vremenski vplivi ali umazanija na kameri oziroma radarskem senzorju lahko zmoti sistem in ta ne deluje pravilno. Ob tem pa Logar zlasti izpostavlja: »Vozniki se moramo kljub tehnološkemu napredku zavedati, da so napredni asistenčni sistemi »zgolj« pripomočki, ki pomagajo k varnejši vožnji, in da je še vedno voznik tisti, ki je s svojim ravnanjem v največji meri odgovoren za varno vožnjo. Vsi asistenčni sistemi, ki so vgrajeni v novejša vozila, so torej namenjeni »le« popravljanju ali delnemu popravljanju napak voznikov.«

PRIMA test karavani asistenčni sistemi | Avtor: PRIMA PRIMA

Avtopilot Primerjava Avto "Super Cruise" in "Autopilot" puščata nemške proizvajalce zadaj

AMZS voznikom svetuje, naj ob nakupu vozila od prodajalca zahtevajo natančno predstavitev naprednih asistenčnih sistemov in njihovega delovanja, saj se ti med vozili razlikujejo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.