Avto > Avto nasveti
725 ogledov

Videokamere bodo snemale vaše početje v avtomobilu

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi
1/7
Bosch
V avtomobile prihajajo inteligentne kamere. Takšni sistemi bodo z letom 2022 sicer postali redni del opreme avtomobilov v Evropski uniji.

Bosch je na sejmu potrošniške elektronike CES v Las Vegasu predstavil sistem, ki bo s pomočjo video kamer in umetne inteligence ugotavljal, kako pozoren je voznik med vožnjo. 

sony vision-S električni avtomobil Presenečenje Avto Sony je na sejmu CES presenetil s svojim prvim avtomobilom

Vsi poznamo situacijo, ko nam zazvoni telefon, ki ga na hitro pogledamo in ob tem seveda umaknemo pogled s ceste. S tem za hip ali dva nismo pozorni na dogajanje pred avtomobilom, kar je lahko zelo nevarno. Kdor namreč med vožnjo pri hitrosti 50 kilometrov na uro samo za tri sekunde umakne pogled s ceste in pogleda na pametni telefon, na slepo prevozi 42 metrov, v katerih se lahko zgodi marsikaj. Veliko voznikov se nevarnosti povsem zaveda, a to vseeno počnejo.

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi | Avtor: Bosch Bosch

Problematiko deloma rešujejo infozabavni sistemi z zrcaljenjem zaslona telefona in njegovih funkcij na zaslon na armaturni plošči ali pa zgolj funkcije telefoniranja, a tudi ti od voznika zahtevajo določeno pozornost, poleg tega pa jih ni v vseh avtomobilih.

ford mustang mach-E Avto Kaj razstavljajo avtomobilisti na sejmu CES?

Videokamere v potniški kabini

Druga rešitev so videokamere, ki spremljajo voznika in ugotavljajo, če ni pozoren na vožnjo, ter ga pravočasno opozorijo. Eno zadnjih rešitev te vrste predstavlja Bosch, gre pa za sistem, ki dogajanje v kabini opazuje s pomočjo video kamer, voznikovo nepozornost pa ugotavlja softver z elementi umetne inteligence. Opazuje tudi vedenje voznikovih sopotnikov. Boschev predstavnik Harald Kröger pravi: "Če avto ve, kaj počnejo voznik in sopotniki, je vožnja še bolj varna in udobna."

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi | Avtor: Bosch Bosch

Inteligentne kamere v potniški kabini pa niso uporabne zgolj za ugotavljanje voznikove nepozornosti. V avtonomnih avtomobilih bodo lahko služili preverjanju, če je voznik, ko je to potrebno, pripravljen na ponovni prevzem nadzora nad avtomobilom ali pa morda bere časopis, brska po telefonu ali celo spi.

Mercedes-Benz MBUX Avto V mercedesu A preizkusili, kaj zmore umetna inteligenca

Opazovanje voznikove glave

Med Boscheve rešitve spada tudi v volanski obroč vgrajena video kamera , ki spremlja, če voznik pripira veke ali pa glavo naslanja na vzglavnik ali nagiba vstran. Umetna inteligenca na osnovi teh podatkov sklepa, da je voznik utrujen in mu predlaga postanek ali celo zmanjša hitrost vožnje. Sistem voznikovo vedenje razume s pomočjo algoritma za obdelavo fotografij in strojnega učenja. Uči se na osnovi posnetkov realnih voznih situacij, o voznikovi utrujenosti pa sklepa tudi na osnovi tega, kako oprte ali priprte so voznikove veke in kako pogosto z njimi utripne.

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi | Avtor: Bosch Bosch

Sistem, kot rečeno, spremlja tudi sopotnike, pri čemer si pomaga s kamero, ki je vgrajena v območju vzvratnega ogledala in spremlja dogajanje v celotni potniški kabini. Sistem denimo voznika opozori, če so si otroci na zadnji klopi sneli varnostni pas ali pa potniki ne sedijo tako, kot bi morali, saj v tem primeru varnostni sistemi ne bi imeli učinka. Tudi zračna vreča sopotnika se ne bo sprožila, če bo sistem na posnetku kamere prepoznal, da je na sovoznikov sedež nameščen otroški sedež. Sistem bo tudi na parkirišču prepoznal, če so starši otroke pustili v avtu, in jih opozoril preko mobilnega telefona.

Agresivna vožnja Vprašali smo Avto Kako hitrost, inteligenca in vročina vplivajo na voznikove možgane?

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi | Avtor: Bosch Bosch

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.